Vågar du lita på USA?

Ponera att vi kan lita på svenska staten och på FRA. De vill skydda oss mot ”yttre hot” och dessa hot är så fasansfulla att om vi kände till dem så skulle vi drabbas av kollektiv panik. Därför berättar de inte vad hoten rör sig om förutom lite diffust sådär om soldater utomlands (va? soldater som riskerar att bli beskjutna? galet) och terrorister.

USA förhandlar just nu med EU om ett utbyte av persondata mellan kontinenterna. Det kan röra sig om pengaöverföringar, hur vi reser och hur vi surfar omkring på internet. EU har varit lite sura och inte delat med sig av de här uppgifterna tidigare, de har muttrat om personlig integritet och såna där saker som man naturligtvis måste offra i kampen mot terrorister. Det finns till och med länder inom EU som har påstått att det är olagligt enligt deras egna inhemska lagar.

Självklart ska detta regleras, fattas bara annat och det är bara behöriga individer med identifierat uppsåt som ska komma åt dessa uppgifter. Har man rent mjöl i påsen så finns det alltså inget att oroa sig för. Dessutom, är man orättvist behandlad så kan man ju stämma staten. Att vi utlänningar inte omfattas av USAs privacy act är en petitess, Sverige ska ta hand om oss.

Själv tänker jag att FRA-lagen helt plötsligt har fått ett syfte. Det är en ren tillfällighet förstås att all vår elektroniska kommunikation ska skannas igenom samtidigt som USA vill veta vart vi reser när och hur vi surfar på nätet.

Min nästa tanke är att oavsett hur goda avsikter svenska staten har så ställer jag mig lite tveksam till att våra uppgifter ska skickas över Atlanten så fort presidenten i Storebrorslandet vill. Vi talar trots allt om ett land som envist hävdade att Irak hade massförstörelsevapen i en halv evighet och sen bombade sönder landet av just den anledningen. Dessvärre hann de där irakierna gömma sina massförstörelsevapen så väl att man inte ens kunde hitta spår av dem sen och kvar är ett sönderbombat land där ingen vet varken ut eller in.

Terrorister? De enda vi behöver oroa oss för är våra egna politiker som tänker sälja ut oss billigt för att få leka med USA och USA skiter högaktningsfullt i våra rättigheter. Många minns de så kallade somaliasvenskarna som fick sina tillgångar frysta i flera år för att amerikanerna tyckte att de nog var terrorister.

Det är klart, jag klarar mig nog. Jag har inga tankar på att åka till USA och visserligen har jag inget svenskt efternamn, men det är definitivt inte arabiskt. Jag kan strunta i det. Det rör ju inte mig. Inte än i alla fall.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vågar du lita på USA?

 1. Mike skriver:

  Du har så rätt..

  Usa har ju så fint visat vart dom står och likaså våran regering när dom raidade piratebays servrar och olagligen kidnappade dom oskyldiga terrormisstänkta som torterades och drogades..

  Usa går inte lita på för ett öre lika lite som man kan lita på våra landsförrädare till politiker.

 2. Jenny skriver:

  Jag litar då inte på dem. Någonsin. Litar inte på någon som vill övervaka andra eller bestämma, tror jag.

 3. Yamaeda skriver:

  Jag har ingen aning om vad FRA-kalaset kommer kosta, men en av mina tankar (du vet att de infinner sig ibland, om än sällan) är att det är ett jäkla dyrt sätt att komma åt fildelare för att rädda Hollywood … jag menar insamling av data (yttre hot och _ekonomiska problem_) över rikets gränser och dela med sig av datan till USA … fildelning?

  /Y

 4. Pingback: deep.edition » FRA-kampen fortsätter - och Adolf Reinfeldt bör nog börja att ducka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *