Will someone please think of the children!

Det är tydligen en nyhet på något sätt att nyfödda barn som ligger på rygg jämt får platta skallar. Sen man började rekommendera just detta istället för som att förut rekommendera spädbarn att ligga på mage. Det togs till och med upp på nyheterna på tv nyss i ett gulligt reportage med nyblivna föräldrar som naturligtvis inte hade en aning.

Hur kan man inte veta det? Och varför skulle detta vara ett problem?
Och vad är det meningen att föräldrarna ska göra med den här informationen? Det känns som ännu en grej nyblivna föräldrar ska ha ångest och må dåligt över.

Jag antar att i princip alla föräldrar vill göra allting rätt och eftersom alla vet att detta är omöjligt så har man väl ett livslångt dåligt samvete framför sig. Det tänker man nog inte på när man gör barn.

Jag vet inte hur många som dog i plötslig spädbarnsdöd för trettio år sen när barn föddes av kedjerökande mammor som la barnen i spjälsängen medan de rökte lite till och drack tusen koppar kaffe mellan amningarna och jag vet inte hur många det är som dör i densamma numera. Jag antar förstås att det är bättre med frisk luft än cigarettrök för en liten människa, men jag undrar hur stor skillnad sovläget egentligen gör.

Inte för att man ska sluta lägga barnen på rygg när de ska sova, men det verkar ju onekligen ha slagit över om bvc måste tala om för föräldrar att de ska lägga barnen på mage när de är vakna.

En annan sak som jag har tänkt på är det här med bakterier. Man ska koka sina nappflaskor, men samtidigt kan man ge samma bebis en tomförpackning eller för all del någon gullig bitleksak som ramlat i golvet tusen gånger att smaska på vid blöjbyte till exempel. Icke att förglömma de där gulliga tandborstarna man kan köpa till bebisar, som naturligtvis är sköna att tugga på när man får tänder. Jag får inte riktigt ihop det där ska jag erkänna.

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Will someone please think of the children!

 1. Jessika skriver:

  BVC är inte det bästa stället för väl avvägd information.
  Det är mest tyckanden, mer än något annat. Ett tag skulle man inte ha djur för då blev barnen mer predisponerade för allergier. Nu visar forskning det motsatta. Det där med predispositionen, det var något man antog.
  Samma när Livsmedelsverket gick ut och sa att det var okej om AMMANDE mammor drack vin, ett glas eller två. BVC-sköterskor gick i taket och herregud och kära nån och nu skadas barn på löpande band.
  Självfallet finns de dem som inte klarar av måttlighet. Det stora flertalet gör det dock. Många av mina vänner lyssnar på BVC och går sedan hem och gör som de tycker är rätt. Behöver de råd, då ringer de sina egna mammor.

 2. Drottningen skriver:

  jag är rädd för bvc-tanter 😉

  Jo, men det där med husdjuren minns jag. Innan syrran föddes så hette det att vi måste göra oss av med katterna, för annars skulle hon få astma och dö. Vi behöll katterna och syrran lever i allra högsta grad. (sen var det nåt om att katter lägger sig på ansiktet på spädbarn och kväver dem)

 3. morrica skriver:

  Katter lägger sig onekligen gärna hos spädbarn, men jag har aldrig någonsin sett någon som lägger sig på spädbarn. Katter är inte dumma, de gillar bara varma mjuka saker som snusar när de sover. Ungar är, redan som små ingenting, individer, somliga sover gottast på rygg, andra på mage. Somliga vill ha en filt över huvudet, andra ligga nakna och spreta åt alla håll. Precis som större människor, konstigare är det inte. BVC har betalt för att mena väl, och tur är väl det.

 4. Danni. skriver:

  Det är rätt kul det där med sovläget. När jag föddes skulle man ligga på mage, när lillebror 1 föddes var det rygg och när lillebror två föddes tror jag det var mage igen…nu med syrran var det rygg. Vi lever alla fyra, hur kan det vara möjligt?

 5. MsGarbo skriver:

  Det sägs ju att man blir korkad av att amma, det kanske förklarar att föräldrar blir en smula kort om huvudet… (Det smittar uppenbarligen av sig på papporna också)

  Jag?
  Jag är det lysande undantaget, det som bekräftar regeln!
  😀

 6. Nynaeve skriver:

  Ett tag skulle tydligen bebisar ligga halvt på rygg, så man fick palla upp dem med en handduk bakom ryggen.

 7. Amanda skriver:

  Med tanke på att alla andra ska ligga i stabilt sidoläge (och abolut inte på rygg!!!) för att inte kvävas vid medvetslöshet förstår jag inte varför just spädbarn ska ligga på rygg. Jag har alltid inbillat mig att de är människor i miniformat.

 8. Drottningen skriver:

  Amanda: Man får lägga dem på sida också, men då hålla koll på att de inte tippar över på mage, för då döööör de. Det är otroligt mycket som är dödendöden med pyttebebisar.

  (vår gosse låg på mage utan kudde. det var antingen det eller inte sova alls.)

 9. Amanda skriver:

  Jag låg på mage men har ändå platt bakhuvud. Min bror låg på rygg men har det inte. Jag tror att det har med ärftlighet att göra, precis som det mesta annat. (Minns att hur man blir styrs till 70% av gener och 30% av yttre påverkan…)

 10. Drottningen skriver:

  Amanda: Har du inte läst klart snart? 😉

 11. Amanda skriver:

  Nej, för det är hur mycket som helst och jag var inte ens strukturerad nog att börja längst bak. 🙁
  (Dessutom är mitt mål att bli en av dina stammisar, så att jag slipper känna mig utanför (inte lätt att komma in i ett kompisgäng på internätet heller, hehe..) så jag kommer att skriva lite överallt där jag bryr mig tillräckligt mycket för att våga kommentera. :P)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *