Hoyatrassel

Fråga mig inte varför, men jag fick för mig att det kunde vara en bra idé att trassla ut porslinsblomman jag fått av svärmor. Rimligen borde jag veta sen förra gången att det är allt utom en bra idé. Visserligen så kom jag på det, men det var så dags då när jag stod där med meterlånga rankor runt fötterna.

Förra gången höll det på att gå rakt åt skogen, den här gången blev det bara miljoner blad och en stickling plus jag att jag upptäckte att det bor djur i krukan. Det kanske inte gör någon nytta då att skälla på den för att den inte blommar?

Ny jord, radarsprayad kruka och lite extra stöd för luftighet. Är det nog med kärlek tro? Jag ska köpa såna där fantastiska (och skitdyra) pinnar som man ska ta kål på skadedjur med också.

Det hela började egentligen med att jag fick för mig att en annan porslinsblomma skulle få byta rum och jag till min stora förvåning hittade två feta blomklasar mitt i blomställningen. Trångt och jävligt hade de det, men blommade duktigt gjorde de.

För övrigt så behöver jag nu en cirka 30 centimeter djup och säg..runt metern lång liten bänk att ställa blommor på. Lite lägre än en vanlig fönsterbräda, nätt måste den vara också. Ingen som vill ge mig en? Jag ska ställa porlinsblommor på den.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Hoyatrassel

 1. Jessika skriver:

  Provado. ja, Jag bekämpar trips i passionsblommorna as we speak.

 2. Drottningen skriver:

  ja! Så var det. Jag har aldrig provat dem, jag brukar inte ha några gäster bland blommorna. Finns det inget billigare sätt? (vad är trips?)

 3. Nynaeve skriver:

  jag tror att mina föräldrar kanske har… men den är nog inte riktigt 30cm djup. Jag kan mäta när jag hälsar på dem imorgon?

 4. Drottningen skriver:

  jamen jag höftar ju, inte har jag några exakta mått heller. Det vore ju fantastiskt om de hade precis vad jag behöver och inte vill ha det längre. Otroligt nästan 😉

 5. Nynaeve skriver:

  Jag ska kolla. Jag får ta med kameran och fotografera också så att du slipper ta grisen i säcken. 🙂

 6. Drottningen skriver:

  åhhh.. här ska hållas tummar!

 7. Jessika skriver:

  Provado är effektivt. Ser ut lite som stora alvedon. Man doserar efter hur stor krukan är.
  Jag har använt dem till orkidéerna när några intill dem drabbades av epidemi, i förebyggande syfte. Den skyddande effekten varar länge men det är ju ett växtgift ändå. Trips är skitäcklig ohyra fast det finns visserligen äckligare. En del är nytto-odjur, de äter upp värre grejer, men en del tuggar på växter som mina passionsblommor nu då. De lämnar ett distinkt prickigt mönster på bladverket och bladen gulnar vartefter. Jag hade växterna ute på balkongen och de växte som ogräs men hello, trips.
  Jag avskyr ohyra.

 8. Drottningen skriver:

  undrar om det är såna jag har.. eller nej, det syns inget på bladen. Mina ser ur som små mörka streck, säg.. max 5 mm långa (förmodligen kortare, jag är inte bra på ögonmått) och kryyyyper. När jag tänker efter så hittade jag ett par stycken som kröp omkring innanför skalet på en gul lök för ett par dagar sen.

  Jag ska stoppa plantalvedon i varenda kruka. Det kommer att bli hur billigt som helst

 9. Mia* skriver:

  Apropå hoya jag har glömt berätta att den växer riktigt bra – har börjat dra iväg med lite hastighet nu, d.v.s det blir mer stam mellan bladen. Skulle nog behöva skaffa något stödjande som den kan växa intill/på/runt. Tips? Alltså, var hittar man sådant?

 10. Drottningen skriver:

  Mia*: jag blev lite rädd först när jag såg att du hade kommenterat 😉 Iaf, plantagen har ju såna där klättersaker, men personligen så skulle jag önska högre saker än jag hittat där. Och jag vet inte vars man skulle få tag på dem. Vill man aldrig ha gardiner kan man ju låta den växa upp och hångla med gardinstången, men då lär man ju aldrig kunna flytta på den

 11. Jessika skriver:

  Fan, jag har glömt vad de där krypande mojängerna till insekter heter men ohyra är det… Är på väg till sängs, slår upp vad de eländiga krypen heter imorgon.

 12. Drottningen skriver:

  Jessika: Vet du vad jag menar av den där beskrivningen? Du är riktigt bra.. 😉

 13. SqZ skriver:

  Jag visste inte ens att det var möjligt att få ohyra på hoyor! Jag har nog fått det på alla andra krukväxter utom dem. Lycka till med bekämpningen.

 14. Drottningen skriver:

  Sqz: Jag har läst om det, men inte upplevt det. Å andra sidan så brukar jag inte lyfta på krukorna så ofta heller

 15. Mia* skriver:

  Plantagen? Det låter som ”långt utanför stan”, det. Jobbigt.

  Hm, man skulle förstås kunna sätta upp en särskild liten gardinstång (eller flera) tvärs över fönstret, så kan plantan klättra fram och tillbaka där. Och vill man någon gång flytta på den så tar man antingen med hela stången, eller drar helt sonika bara ut den, sidledes, ur plantans klor.

 16. Drottningen skriver:

  Mia*: Jag skulle iofs kunna tänka mig att en någorlunda välsorterad blomsterhandel skulle ha nån klättersak också. Förstås.

 17. Jessika skriver:

  Spinn! Jag tror att det kan vara spinn!

 18. Drottningen skriver:

  Jessika: Det tror inte jag, det syns ingenting på själva plantan. Jag såg dem först i botten på ytterkrukan och sen när jag pillade bort jord från rötterna så såg jag att det rörde sig där också.

 19. Jenny skriver:

  Läskigt med djur bland blommorna. Hoppas du slipper fler överraskningar av den sorten. Vi har förlängt vår ena fönsterbräda med hederliga spånskivor! *skratt* Eftersom katterna ändå gräver upp blommorna så behövs inget fint…

  När jag läste rubriken tänkte jag verkligen inte blomma. Hoya för mig är ett märke som bland annat gör kameratillbehör; stativ, filter, etc. Fotonörden har talat.

 20. Jessika skriver:

  Det är bara spinn som är så små men det kan ju alltid vara nåt annat kvalster. Angrepp kan börja lite hursom. I jord eller direkt på planta.
  Ullöss sitter och ser hur jävla äckligt ulliga ut på undersidan av bladen. Får man såna är det bara att kasta. Sköldlöss eller mjöllöss låter det inte som för de är större och kryyyyper inte vidare mycket. Sköldlöss släpar dessutom runt på sina sköldar. Och mjöllössen ser mjöliga ut. Sedan finns det ju de vanliga bladlössen. kan ju finnas andra löss också men kvalster gissar jag på.

 21. Drottningen skriver:

  Jenny: busigt va?

  Jessika: Köpt alvedon till plantorna och petat ner. Det stod på dem att de tar ullöss? Nu är mina mörka streck inga löss då, säkert kvalster som du säger. Jag skiter i vilket, bara de dör. Tänk att de smög runt där i jorden och liksom..gömde sig!

 22. Jessika skriver:

  De tar i stort sett allt, alvedonen. Nota bene till andra dock, man ska absolut inte använda provado till nyttoväxter. Man kan inte äta något från en växt man har behandlat med provado.
  Och jag har samma inställning till kryp på mina växter. DIE YOU MOTHERFUCKERS!!!
  De tar ullöss ja, men det tar oftast för lång tid. När man ser ett angrepp av ullöss så har det vanligtvis gått för långt för att planta ska gå att rädda, i varje fall om det är en orkidé. Och jag har så många orkisar att jag har inte råd att vänta på att behandling ska hjälpa ifall ullössen sprider sig till alla andra orkisar. Jag har slängt åtta orkisar samtidigt en gång. Jag grät tamejfan nästan.
  Det är för övrigt rätt vanligt att orkidémänniskor också håller på med hoyor.

 23. Drottningen skriver:

  Mmm… man läser ju naturligtvis på baksidan _innan_ man stoppar ner dem =)
  Jag letade efter plusvarianten, men den fanns visst inte. Inte har jag väl drömt den?

 24. Jessika skriver:

  Använder inte heller plus. Går bra ändå.

 25. Drottningen skriver:

  jamen dåså. nu ska de få, krypjävlarna!

 26. Jessika skriver:

  Och apropå förpackningen. _Jag_ läste inte på förpackningen innan jag bekämpade i en växt som skulle ha varit ätbar men som senare då inte var det

 27. Drottningen skriver:

  Jessika: Du är dum. Varför läser du inte på förpackningarna? det kan ju finnas en intressant översättning eller särskrivning

 28. Jessika skriver:

  Yea yea yea 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *