Jag har inte

Jag har inte rökt sen klockan 5 den 19 augsuti då jag kastade ett halvt paket cigaretter och askkoppen i sopnedkastet. Hur många dagar sen är det?

Nu tror alla rökare att det här ska bli ett såntdär slutarökainlägg där jag först berättar hur jobbigt det var för att sen fortsätta med att berätta hur bra jag mår, hur pigg jag är och hur fantastiskt livet är. Ja, och så har jag aldrig varit lyckligare än nu.

Det här är inte ett sånt inlägg. Alls. För det första så älskar jag att röka. Jag tycker att det är roligt rent av och skulle kategorisera det som en hobby. Däremot så förstår jag ju att det knappast är hälsosamt, men det är det inte att äta skräpmat, godis och att dricka alkohol heller. För det andra är det faktiskt inte särskilt jobbigt att sluta röka när man väl inser att det man håller på med är att hitta på ursäkter och kassa undanflykter. Det är bara att låta bli att köpa nya om man vill sluta röka. Faktiskt. Däremot är det skittråkigt, det är jobbigt när kroppen lär sig hantera livet utan nikotin. Den gör nämligen lite konstiga saker. Jag hade huvudvärk i fyra dygn till exempel.

Själva suget däremot, det är fullt jämförbart med sug efter godis, chips eller något annat man kan bli galet sugen på. Man dör ju inte av suget, men livet blir bra mycket tristare. Det ska erkännas att mitt humör tidvis varit ganska instabilt, men inte som tidigare gånger när mantrat ”jag får aldrig mer röka” har gått runt i skallen. Det går mycket bättre om man håller sig till sanningen, och sanningen är att jag får röka hur mycket jag vill precis när jag vill och att det aldrig någonsin är för sent att börja röka.

Man kan göra precis samma saker som man gjorde när man rökte. Man måste inte alls sitta inne och skämmas när andra går ut och röker och man kan till och med gå ut på balkongen och djupandas när man tycker att det känns passande.

Jag har heller inte sovit ordentligt sen den 18 augusti. Det är mitt stora problem nu. Googlar man på sömnproblem får man bland annat rådet att sluta röka. För mig som när jag jobbar sover 8 timmar i sträck utan pisspaus och 10-12 timmar när jag är ledig känns det som något av ett hån. Jag älskar att sova och lite av mitt signum har alltid varit att jag sover gott, hårt och länge. Nu sover jag i bästa fall 6 timmar i sträck, mer normalt är att jag vaknar ett par gånger under dessa 6 timmar. En morgon vaknade jag av en mobiltelefon som larmade i vardagsrummet, något jag i normala fall knappt hör när jag är vaken. Däremot har jag inga problem med att somna, första gången vill säga.

Det har väl gått an när jag har varit ledig och har kunnat vackla mellan soffan och sovrummet när det varit som jobbigast, men hur kul är det när jag igår vaknade halv nio på morgonen (efter att ha hålligt mig vaken till 03) och skulle börja jobba på kvällen. Naturligtvis så kunde jag inte sova mer på dagen. I morse kom jag i säng före 8 och somnade nästan på en gång. Och vaknade klockan 10. Visserligen lyckades jag somna om, men strax före 14 så var det färdigt. Sex timmar som sagt.

Googlar man så får man veta att det inte är så ovanligt och det beror på att jag sover bättre nu och därför inte behöver sova lika mycket. Förut har jag nämligen, på grund av att jag har rökt, hostat mig igenom nätterna och därför haft dålig kvalitet på sömnen.

Gott så, men varför i helvete är jag så trött? Varför vill jag bara grina när jag inser att jag inte kunde sova klart den här gången heller?

Får jag inte sova snart så går jag och köper ett paket cigaretter. Så är det bara, för hittills har jag inte märkt av några stora fördelar över huvud taget. Livet fortsätter precis som vanligt, med den skillnaden att det är en sak mindre att hålla koll på, händer och fötter är lite varmare och att jag har ännu mer tid som jag inte vet vad jag fylla den med. Dels tiden jag förut använde till att röka, men så dessutom all den tid jag förut njöt av att sova bort.

Jag måste nämligen få sova. På riktigt alltså. Jag har inte sovit ordentligt sen 18 augusti. Jag är inte nöjd.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 svar på Jag har inte

 1. Jenny skriver:

  Öj. Min mor slutade röka vid årsskiftet, efter att ha kedjerökt i 45 år. Hon tuggar på fingrarna när min make står och röker bredvid, så jag tror inte suget går över i första taget. Det gäller nog bara att försöka uthärda, precis som när man går på knasiga dieter och så. Lycka till!

 2. Jessika skriver:

  Det är inte för inte som man säger att nikotin är ungefär lika beroendeframkallande som heroin, må så vara att man inte behöver metadon eller liknande för att få tillbaka livet i många fall.
  Har du kört med nikotintuggummi och sånt?

 3. Vad jag tycker är bra otroligt är att du har lyckats avhålla dig från att skriva en enda rad om detta fram till nu! Jag tycker du är duktig i alla fall även om du mår skit. Om du inte tycker att du märker några fördelar själv så kan jag garantera att du luktar godare för omgivningen i alla fall. 🙂
  Och de fysiska besvären försvinner nog snart. Sen har du bara det psykiska att brottas med.

 4. Jonne skriver:

  Grattis! Jag vet hur det känns att sluta. Har varit nikotinist mer än hälften av mitt liv, främst snusare då. Har slutat ett par gånger på allvar och ett hundratal på mindre allvar…
  En kollega som är fd. rökare berättade att han upplevde smaker och dofter mycket intensivare efter att han slutade, så allt är inte negativt med att sluta.

 5. Drottningen skriver:

  Jenny: Nu kommer jag att låta som en självgod gris, men jag följer med min kollega ut och röker. Hon röker, och jag tittar på. Det går alldeles utmärkt. Jag ber henne blåsa åt mitt håll ibland bara 😉

  Jessika: Hard core is the shit! Vill jag ha nikotin tar jag en cigg så har jag lite roligt i alla fall. Faktiskt.

  Kristina: Fast jag mår inte så dåligt, jag sover bara inte. (vilket är ett stooort problem iofs) Jag måste sova. Och det har inte varit så svårt att inte säga något heller, jag ville liksom inte ha hejarop och det här ”åh vad duktig du är” eftersom det har typ motsatt effekt. Du är ju minst lika duktig, för du röker ju inte heller 😉 Och vaddå luktar godare? Jag har alltid luktar rosor och vanilj, utom när jag är kräksjuk, då är jag faktiskt rätt äcklig.

  Jonne: Jag vet inte om luktsinne är så bra när man jobbar inom äldreomsorgen 😉 Dessutom så hade jag löjligt bra luktsinne redan innan, jag har faktiskt inte märkt mer än en marginell skillnad.

 6. hemlige arne skriver:

  Ta en tupplur!

  Det kanske låter helkonstigt men om du lägger dig en halvtimme (inte mer) på dan, även om du inte somnar på riktigt, så behöver du inte känna samma press att du måste somna. Åtminstone var det så för mig. (Men jag har i och för sig inte slutat röka heller. Har inte ens börjat.)

  Ett annat tips är att skaffa en unge eller två.

 7. Drottningen skriver:

  hemlig arne: fast du missar ju, jag har inga problem med att somna. Problemet är att jag inte sover färdigt. Vad duktig du är som inte röker 😉

 8. Jessika skriver:

  Du, om du ska hard core-a så är det inte synd om dig, ett plåster med en styrka i en vecka och så trappa ner till nästa plåsterstyrka.
  Bara så att du vet 😉 😉 😉 😉

 9. Drottningen skriver:

  Jessika: Plåster???? Ska vi bota alkoholister med alkoläsk också? =P

  Allvarligt talat, jag har provat plåster. Det gör varken till eller från för mig

 10. Carro skriver:

  Började hålla upp för två år sedan och höll upp i nio månader, sen fick det vara nog.
  Here goes:
  Sämre kondis än innan… tyvärr rena rama sanningen
  Bättre luktsinne förvisso… kände hur illa folk egentligen luktar
  Mer smak på tungan… försök hitta en hyfsad kvarterskrog som kan laga god mat
  Betydligt sämre blodvärden… gick under täta kontroller den perioden och de gick ner till nya bottenrekord…
  Humöret var dock konstant… surare än citron…
  Tandköttsinflamation, huvudvärk, sömnbrist… kort och gott livet stank rutten sunkbäver.
  Så nu när jag röker igen har blodvärdena åter igen blivit bra, konditionen är betydligt bättre osv.
  Så nästa antirökmupp som provar frälsa mig till ett rökfritt liv… den kommer jag erbjuda mjältbrand 🙂

 11. Drottningen skriver:

  Carro: *asg* Ingen kan säga att du inte gav det en chans

 12. Jessika skriver:

  bara ingen blåser rök på mig så får folk röka hur mycket de vill. Jag har aldrig rökt, däremot är jag gravt beroende av koffein. Och jag menar allvar när jag säger att jag fattar att med tanke på att nikotin är så beroendeframkallande så är det inte så konstigt att man mår pyton av att sluta. Jag som har varit sjuk och är kroniskt sjuk nu har ju träffat på en massa människor genom åren. Att inte kunna andas p g a sjukdom är det mest ångestframkallande som finns. Man behöver inte ha rökt för att få såna sjukdomar men det bidrar. Och såna sjukdomar önskar jag fanimej inte min värsta fiende. Men jag tänker inte visa hemska bilder och säga att ni måste och yada yada. Det ÄR skitsvårt att sluta, det fattar t o m jag som aldrig har rökt. Kan man sluta är det jättebra. kan man inte, ja tyvärr typ. Men jag tänker inte lägga något moraliskt i det eller bedriva kampanj.

 13. Mormor vädervax skriver:

  Jag slutade röka för 11 veckor sedan då jag fick veta att jag väntar barn. Jag lyckades inte sluta tvärt utan tjyvrökte en cigg här och en där. Men max 5 i veckan. Nu har jag inte tjyvrökt på flera veckor och det känns på sätt och vis bra men FAN vad jag vill vara rökare igen! Jag ÄLSKAR att röka. Det är en plåga att inte få ta en cigg när man är sugen. Jag slutade inte röka för att jag egentligen så gärna vill utan för att mitt dåliga samvete hade tagit livet av mig om jag fortsatt under min graviditet.
  Jag är helt övertygad om att när jag har varit gravid färdigt och ammat klart så kommer jag att köpa en flaska vin och ett paket cigg och festa loss om jag så får göra det ensam!! =)

 14. Drottningen skriver:

  Mormor vädervax: Kom ihåg då bara att bara för att man röker vid ett tillfälle så är man inte en rökare. Om ett år, när du ska ta den där vinaren och röka som en borstbindare så betyder det inte att du måste röka dagen efter. Det bestämmer du ju själv. =)

  (okej, jag erkänner, jag har rökt sen jag skrev inlägget, men än så länge har jag faktiskt haft inte en tanke på att börja igen. Pms måste räknas som en förmildrande omständighet i sammanhanget tycker jag)

 15. Johannes skriver:

  Men varför röker du inte drottningen? Det är väl bara att köpa en limpa och återigen bli rökare och sova gott? Finns ju inget självändamål att må dåligt och leva länge och sunt?

 16. Drottningen skriver:

  Johannes: Så många år tjänar man inte på att sluta röka. Faktiskt. Dessutom finns det massor av andra anledningar man kan dö av. 😉

  Men nej, jag har inte börjat röka än. Jag hinner nog =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.