Mamma vet

Min mor köpte en gång en skärmaskin till mig i födelsedagspresent. Jag hade förstås inte önskat mig en eller ens anat behovet av den, så jublet uteblev när jag öppnade paketet kan man säga. Min mor däremot såg ut som en katt som svalt en mycket stor fågel. Det var tydligt att hon ansåg sig vara mödrarnas moder som kom på denna eminenta present.

Jo.

En skärmaskin liksom. Känner du många som använder en?

Jag tror att det här var min tjugofemte födelsedag eller så och i och för sig så hade ju min mor en egen skärmaskin som hon använde ganska ofta, bland annat till att skära salami åt mig.

Den där maskinen åkte in i ett skåp och trots att min mor som sagt var mycket nöjd med den så var jag det inte. Jag förstod inte vad jag skulle ha den till, varför hon för ett ögonblick trodde att jag önskade en jävla grej till i köket som redan var fullt och exakt när trodde hon att jag skulle använda den? Som singel så hade jag knappast behov av att kunna skiva upp vare sig julskinka eller söndagsstek liksom.

Ett par år senare dog min mor, inte med buller och brak, men med vad som kändes som en jordbävning för mig och så här ett par år senare när man liksom har börjat vänja sig vid att inte kunna ringa mamma om hur man gjorde den där såsen eller vad var det för krydda man har i den där grytan och varför i helvete blev det så här, så är det just de där sakerna som var så typiskt henne som ändå blir en slags tröst.

För vet ni vad? Den där jävla skärmaskinen som tar plats i köket och som samlade damm länge och väl, den använder jag till att skära salami med och den är så jävla bra! Jag är säker på att jag kan skära det mesta med den, men i det här hushållet är det salami som är viktigt.

Och varenda gång jag tar fram den så måste jag le lite för mig själv och erkänna att min mamma visste precis vad hon gjorde den där gången när hon köpte den.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i personligt. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Mamma vet

 1. Znoken skriver:

  Du kommer aldrig att få veta hur underbart det var att läsa ditt inlägg men det har underordnad betydelse. Du behöver bara veta att jag är tacksam för att jag fick ta del av din oerhört fina, privata anekdot.

 2. Elisabet skriver:

  Undertbart skrivet! hälsar E som snavade över din blogg eftersom du hade pingat och hamnat just vid min egen .., och så läser jag och blir så RÖRD!

  Dessutom tog jag mig friheten att länka hit.

  Hoppas att det är okej?

  Elisabet

 3. Dubbelörnen skriver:

  Tårarna rinner o egentligen spelar det ingen roll alls varför de rinner.

  Men det finns saker som nog de flesta mödrar lämnar efter sig, som till en början inte betyder någonting alls men senare visar sig var nästan alldeles livsnödvändigt… 😉

  Kram

 4. Danni. skriver:

  Man lär sig sakta men säkert att bli ödmjuk och inse att mamma alltid vet/visste bäst. Tänk vilken tur att du behöll den där skärmaskinen och inte bara slängde bort den, för det är nog inte lika lätt att få tag på en nu för tiden.

  Fint skrivet inlägg. Det berör.

 5. MsGarbo skriver:

  Ajaaa.
  Morsor ÄR bra ibland.

  /Hon som slutit fred med sin, och faktiskt är väldigt glad för det.

 6. Jenny skriver:

  Har också en skärmaskin som jag fått av mamma… använt den en enda gång- att skära julskinka med. Sedan dess har vi inte julskinka. 😀

 7. Drottningen skriver:

  Znoken: om jag ska vara ärlig så begriper jag inte ett dugg, men jag är glad om du gillade det.

  Elisabet: länka får man alltid göra 😉

  Dubbelörnen: icke att förglömma mammas recept på potatissallad och såna viktiga saker. (hm..fast jag har modifierat den lite)

  Danni: Mammor vet faktiskt inte alltid bäst, det är det som det knepiga. Man vet liksom aldrig när hon hade rätt förrän långt senare. Slänga skärmaskinen? Du, jag slänger ingenting

  Jenny: Åk och köp korv! Edelsalami is the shit!

 8. Ja tänk vad mammor är bra. jag ringer ofta till min om olika tips, speciellt vid bak och matlagning. Men en skärmaskin har jag ännu inte fått. Hon hade/har en men jag har faktiskt inte sett henne använda den så många gånger.
  Mycket trevligt inlägg!

 9. Katarina & Wiggo skriver:

  Vad bra att du fick den där skärmaskinen då 😀

 10. Jenny skriver:

  Men sånt har jag ju finfina kockknivar till… 😀

 11. Drottningen skriver:

  Jenny: Men orka! Tjoff så är hela korven skivad och klar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *