FRA-lagen genom en näsduk

Det känns onekligen lite märkligt att motståndarna till FRA-lagen utmålas som segrare nu när lagen förändras igen. Naturligtvis så ser det vid första anblicken ut som ett steg i rätt riktning, och jag hörde Camilla Lindberg säga imorse att det är en helt ny lag det handlar om.

Om det är en helt ny lag, hur kommer det sig att den gamla inte rivs upp? Prestige naturligtvis, men om man dessutom tänker på att de här ändringarna också har svängts ihop på ett par dagar så tycker jag inte att det är konstigt att man blir lite misstänksam och när Mark Klamberg, som ju är både insatt och påläst säger ajöss och tack för fisken till sina politiska uppdrag så finns det nog skäl att vara vaksam. Jag betvivlar att debatten lägger sig, som regeringen och en del journalister verkar tro, men debatten kommer nog att få fler nyanser av grått istället för att bara gå i svart eller vitt.

Det man har gått ut med är ju bara att man ska skriva ihop ett nytt förslag som ska ta hänsyn till vissa punkter, som man har diskuterat fram under ett par dagar och sen skrivit ner som stödord på en servett. Det kan vara så att resultatet blir något acceptabelt, men att påstå att något har förändrats i praktiken på grund av en slarvigt skriven servett är bara naivt. Precis som HAX skriver så är det alldeles för många frågor som måste besvaras, framför allt så måste det presenteras ett riktigt förslag innan man kan ta ställning till det.

Av det lilla man nu kan se känns det hela mer som en ”njaeähhh...”, inte så bra, men inte uruselt. Det är knappast en seger oavsett vad media skriver. Samtidigt så hyser jag ändå respekt för Camilla Lindberg och jag vill inte kräva henne på kostnaden för en bortslösad blombukett eller så, men jag undrar ändå om de inte blir lurade av den där servetten. När jag hör henne prata så verkar hon åtminstone tro på vad hon säger, till skillnad mot många andra vi har hört uttala sig under sommaren och Reinfeldt ser klädsamt missbelåten ut. Men jag är lite skeptisk och jag skulle känna mig mycket lugnare om de kvinnliga folkpartisterna gick ut och sa att om de färdiga förslaget suger så blir det inget, istället för att de ler och lovar att rösta ja redan nu, utifrån en servettkladd.

Hela FRA-frågan har ju skötts på ett pinsamt uselt sätt redan från början, så att man anar troll i det hela är bara sunt. Det känns uppenbart att en lag helt enkelt ska igenom,  kosta vad det kosta vill. Att tro att oppositionen kommer att riva upp lagen när de vinner valet är lika troligt som att tomten kommer på julafton däremot. Vi ska inte låta oss luras så lätt. De är i dagsläget bara glada över att inte vara i regeringsställning så att de slipper driva igenom den här tråkiga lagen och bråka med medborgare som inte förstår att de inte ska störa.

Om vi vann så återstår det att se om medaljen är av guld eller om det bara är kattguld.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

6 svar på FRA-lagen genom en näsduk

  1. Pingback: Enligt Min Humla » Luften gick ur

  2. Jenny skriver:

    Det är långt ifrån en seger, enligt mig. De som tycker att motståndet lyckats måste både vara naiva och blinda. Mycket som återstår innan lagen kommer inärheten av godkänt.

  3. Pingback: FRA-lagens oklara femton punkter | Jinges web och fotoblogg

  4. Pingback: deep.edition » Noteringar

  5. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Låt oss prata med varandra

  6. Pingback: Anna Troberg » Kommer oppositionen att hålla vad de lovat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.