Kattter som mode?

En konstnär flår vildkatter och gör hattar och väskor av pälsen och självklart ska vi bli upprörda över det. Till skillnad från kossor som vi gladeligen smaskar i oss så har de flesta av oss en mer personlig relation till katter och hundar då kan vi inte äta dem eller låta deras päls värma oss. Om andra gör det, som de där onda kineserna, då blir vi upprörda över hur barbariska de är.

Det är klart att jag skulle bli duktigt förbannad om någon sköt någon av mina katter för att göra en mössa av, även om dumma katten skulle göra sig ovanlig bra som just mössa men det blir lite löjligt att göra en nyhet av att man någonstans (inte i Kina den här gången) använder kattpäls till sånt när människor i Sverige drar på sig kängor av skinn, jackor av skinn och pälsar. Allt detta har ju suttit på ett förmodligen gulligt djur även om det är av en sort vi inte serverar whiskas två gånger om dagen.

I en mening förklaras det att avskjutningen av katterna kommer sig av att de har aptit på en utrotningshotad papegoja och därför har man bestämt att stammen av vildkatter ska decimeras. Att katter gillar fåglar är inget nytt, lika lite som det är en nyhet att katter som inte kastreras förökar sig och faktiskt blir ett problem.

Lise-Lott Alsenius, pressansvarig för Djurens rätt tycker att det är föraktfullt att göra så här eftersom alla djur har rätt att finnas till. Visserligen är konstnären tokig när hon pratar om att katterna får evigt liv i hennes mössor, men vi vet ju allihop att såna där konstnärssjälar har lite idéer för sig. Lise-Lotts prat om förakt har jag lite svårare att förklara. Alla djur har rätt att finnas till, så även papegojan som katten tydligen föraktar.

Jag brukar svara på marknadsundersökningar och få ett par kronor för det som jag i sin tur skänker till Djurens rätt eftersom jag tycker att man ska vara snäll mot djur och inte ha ihjäl allihop bara för att det verkar kul, men jag kanske måste omvärdera mitt beslut.

Som avslutning vill jag däremot bjuda på en tårdrypande historia om katter som räddades av brandkåren och fick syrgas. Det ena utesluter ju faktiskt inte det andra.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Katter. Bokmärk permalänken.

14 svar på Kattter som mode?

 1. morrica skriver:

  Nånå, katter är små och luddiga och söta, de har stora personligheter och gör ofta små lustigheter. Man kan bära omkring på dem och de purrar så fint, och de är aaaaaaaaaltid snälla. Inte kan vi väl göra mössor av dem? Kor är mycket större, dem kan man inte bära omkring på och de bor inte i vårt vardagsrum (längre), de går i en hage och ser pittoreska ut men inte är de så värst personliga, dessutom har de horn och det gör dem säkert opålitliga, dem kan vi slakta och göra skor av.

  Nej, jag får inte till det där sarkastiska tonläget jag var ute efter….

  Kossor har ju också personlighet, de är snälla och har vackra ögon och de älskar att bli kelade med. Alla som håller djur bör ta väl hand om dem, det har Djurens rätt alldeles rätt i, men man behöver ju inte bli rent fnoskigt sentimental bara för det?

 2. Drottningen skriver:

  morrica: Nä precis. Och hur ska det gå för papegojorna?

  Jag gillar kossor, men det skulle bli så trångt i sången och fatta hur stor låda man skulle behöva åt den!

 3. Leffe skriver:

  Vad är problemet med Djurens Rätts inställning? Att alla djur har rätt att finnas till? Fattar inte ditt problem. Och jag kommer fortsätta att via http://www.godhandling.se/cint ge bidrag till Djurens Rätt.

 4. Drottningen skriver:

  Leffe: Naturligtvis så har alla djur rätt att finnas, så även den utrotningshotade papegojan som vildkatterna tar. Tar man inte katterna så dör gojan. Tydligen har vi fler katter än gojor (just den arten) och då blir det lite fånigt att tala om förakt i sammanhanget.

  Ett alternativ är förstås att vi människor tar hand om våra katter och kastrerar dem istället för att låta dem knulla runt och springa ute vind för våg. Enbart vildkatter tror jag inte är något större problem egentligen

 5. Jenny skriver:

  Riktigt vidrigt är det. Katter är inget mode, inte kläder och fy, nej aldrig en katt om huvudet. Kvinnan är ju skvatt galen! Gör hon samma sak med hundar också tro- de är ju också husdjur!

 6. Pingback: Kattter som mode? | Mode & Design

 7. Drottningen skriver:

  Jenny: men kossor är mode?

 8. PiratJanne skriver:

  Heh… jag och flickvännen satt också och undrade över hela resonemanget.

  Eller för att citera Denis Leary:

  ”Don’t eat the tuna fish!”
  ”Why?”
  ”Because the dolphins get caught in the nets!!”
  ”But what about the tuna fish?”
  ”Ahhhhh, Screw them …. They taste good.”

  och:

  We only want to save the cute animals, don’t we? Yeah. Why don’t we just have animal auditions. Line ’em up one by one and interview them individually.
  ”What are you?”
  ”I’m an otter.”
  ”And what do you do?”
  ”I swim around on my back and do cute little human things with my hands.”
  ”You’re free to go.” ”And what are you?”
  ”I’m a cow.”
  ”Get in the fucking truck, ok pal!”
  ”But I’m an animal.”
  ”You’re a baseball glove! Get on that truck!”
  ”I’m an animal, I have rights!”
  ”Yeah, here’s yer fucking cousin, get on the fucking truck, pal!”
  We kill the cows to make jackets out of them and then we kill each other for the jackets we made out of the cows.

 9. Jenny skriver:

  Kossor mode? nej det tycker jag inte, men kor är inte husdjur, ligger inte och sover på mitt bröst eller slickar mina fötter när jag badar. Men det gör katterna. Husdjuren. Kvinnan som gjorde väskor av katterna använde ju även TAMA katter, gubben som sköt dem struntade fullständigt om det var tama eller vilda katter han fångade och sköt, bara det var katter. DET är något jag aldrig kan acceptera. En tam katt är älskad och saknad.

 10. Drottningen skriver:

  Jenny: aja, du tänkte så. Jag hade ju inte ens släppt ut katten om jag visste att kommunen ägnade sig åt ”rensning” så jag tänkte inte på det. Det stora problemet där är väl inte att det görs en mössa av Sotis utan att man skjuter honom fast han hör hemma nånstans.

 11. Peter Harold skriver:

  Allt är en fråga om moral…

  Det påstås att köttet på katten smakar ungefär som kanin, ett annat djur man använder pälsen på men betraktar som en dyr delikatess.

  För övrigt undrar jag hur det skulle låta om man krävde att tonåringar skall kastreras så att de inte knullar runt…

  😉

 12. Girl skriver:

  Hursomhälst jag försöker inte tänka på att smaka katt men hellre tänka på att kattens mat ska också smaka bra (speciellt nu som Julen snart är här ) ja vem skulle kunna gilla ha Kattskinka på julbordet (kattens enda är liten inte stora mumsbiten) eller katt lever med hackad gurka till julebrödet eller tillexempel janssons frestelse gjort på katt fileer alltså det är ju förbjudet med katt jakt men överträder man gränsen så måste det ju vara för att ha något extra gått på bordet vid hälg och tillfälle. Skänka lite extra åt god liten varelse i stället . Pysmysa och pyssla extra Juldagsmorrron och dela gladligt med håriga varelsen det är Gott det !

 13. Girl skriver:

  Snart är ADVENT här , Må den bli till allas glädje i år som i fjor som i förfjor som i förförfjor som i förriförförfjor och året dess förinnan.
  Juleglädje är barnaglädje som är av allas glädje.
  GLAD ADVENT

 14. Drottningen skriver:

  Girl: Va? Jag vet faktiskt inte hur det är med kattjakt, om det är lagligt eller inte alltså. Om det var olagligt så skulle kommuner knappast skjuta av vildkatter tänker jag mig iofs. I övrigt så förstod jag inte ett dugg av ditt inlägg förutom att det lackar mot jul =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.