Varför krångla till det?

Läser precis om en regeringsutredning som föreslår en lägsta kompetens för personal inom äldreomsorgen samt en ny benämning på yrket som sådant: äldreassistent. Meningen är som vanligt att få mer kompetent personal och att göra det mer attraktivt att jobba med äldre eftersom man idag plockar in vad för löst folk som helst.

Inget nytt under solen alltså. Undersköterska..omvårdnadssköterska… omsorgspersonal.. vårdbiträde.. Precis som de äldre har fått finna sig i att bli kallade patienter, gamla, äldre äldre, brukare eller boende. Det är fortfarande precis samma människor vi talar om, men det är lite olika vad som just nu är det korrekta.

Man ska också införa elva nationella yrkeskrav: 1. värdegrund, värderingsförmåga och förhållningssätt 2. kommunikation 3. lagar och regler 4. det friska åldrandet 5. åldrandets sjukdomar 6. funktionsbevarande omsorg 7. emotionell och social omsorg 8. kroppsnära omsorg 9. måltid, kost och näring 10. omsorg och vård i livets slutskede och slutligen 11. sjukvård.

Det här är ju förstås viktiga saker. För att känna igen det som är sjukt måste du veta vad som är friskt och innan du försöker förebygga till exempel ett trycksår så är det bra att du vet varför man får det och så vidare. Idag finns det en yrkeskår som kan de här sakerna och som gärna vill använda sig av sin kompetens tillsammans med andra kompetenta människor som arbetar mot samma mål.

De kallas undersköterskor och du hittar dem visserligen lite överallt inom vården/omsorgen. Det är de som gör det där som ingen annan vill befatta sig med och som inte är lika häftigt och coolt som sakerna som sjuksköterskor och läkare gör. (därmed inte sagt att en uska kan jobba som läkare eller sjuksköterska, men hierarkin är ibland rent ut sagt löjlig. Man kan samarbeta även fast det står olika titlar på namnskylten) Alltså är det helt onödigt att ”skapa” en ny yrkeskår när det enda man gör är att byta namn på en bred och existerande kår.

Det man behöver göra är mycket enkelt. Ta in kompetent personal och ge dem en ordentlig inskolning. Så enkelt är det faktiskt. Som det är nu när man tar in Anna som tidigare stått i butik som vikarie för mig så lyckas man i en handvändning både pissa på min kompetens och alla gamla som ska tas hand om. Mycket stiligt.

Missförstå mig rätt, det finns massor av duktiga vikarier och anställd personal som inte har någon uskutbildning som är jätteduktiga, vissa av dem mer kompetenta än många undersköterskor som tassar omkring på boenden (och röker gula blend, glöm inte det), men i det stora hela så lönar det sig på alla plan att ha utbildad personal som vet varför de gör saker.

Ett talande exempel är den gamla damen som började bli röd på ena skinkan och en driftig vikarie tog då fram salva, smetade på ett tjockt lager för att sen trycka dit en kompress. Vilket förstås hade varit jättebra om det var salvan som var grejen och inte själva smörjandet eftersom begynnande trycksår oftast beror på dålig cirkulation och konstant tryck. I själva verket så räcker det med att smörja med vilken hudkräm som helst om det kniper, lite avlastning av nämnda kroppsdel och så en beställnng av en schysst madrass.

Jag tror att ni fattar. Det är inte så svårt. Diskussionen har pågått i alla fall sen jag började för tio år sen och säkert redan innan dess, men det händer inte så mycket. Möjligen i diverse olika kassakistor när man ska skicka personalen på grundkurs i demens ännu en gång och lära dem nya ord. Igen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i Äldreomsorg. Bokmärk permalänken.

8 svar på Varför krångla till det?

 1. Thomas Tvivlaren skriver:

  Kul att få bekräftelse från någon med ”insyn” på min egen reaktion när jag hörde om det där igår!

 2. sluta gnälla på personalen.med denna negtiva syn. så vill kanske ingen arbeta.i framtiden Stora verksamheter är av ondo,mindre enheter där chefer är synliga och det behövs både för att känna av vardagen och stödja Nu för tiden satsas på mellanchefer och det har aldrig blivit bättre på golvet för den skulle,utan mindre enheter i stället.
  Varför skall alltid äldreomsorgen utsättas för en mängd utredningar i tid och otid. Stimulasnmedeln som regeringen fördelar är ändå en positiv inriktning som finns tillgängliga några år. Kortsiktigt tänkt men bättre än inget alls.

 3. Drottningen skriver:

  Gunilla: Men jag har väl inte gnällt på personalen? Om du uppfattade det så, så tycker jag att du ska läsa vad jag har skrivit en gång till.

 4. Danni. skriver:

  Alltså nationella yrkeskrav i all ära, men det spelar ingen roll vad man ställer för jäkla krav om det inte finns resurser till att uppfylla dem.

  Kan de inte sluta fjanta sig och inse att det finns uskor som vill arbeta inom äldreomsorgen men som inte gör det på grund av en enda sak: att de inte får utföra sitt arbete.

  Det behövs ingen ny benämning eller nya utbildningar, det behövs pengar och det behövs avlastning för personalen.

  En uska ska vårda, inte städa, tvätta, fylla i listor och diska konstant. Kan inte de inte fixa så att de utan usk-utbildning som vill ha jobb får jobba med att tvätta, diska, fylla i aktivitetslistor och städa så att uskorna hinner lägga om sår, kolla blodtryck, aktivera, ge omsorg och så vidare istället?

  Det skulle göra de äldres situation så sjukt mycket bättre och det skulle sluta vara svårt att få tag i utbildade vikarier.

  Den största anledningen till att jag valde att inrikta mig på sjukvård i min utbildning var att jag kände att jag inte får utföra mitt jobb när jag jobbar inom äldreomsorgen.

  Det är som en förlängd del av ens hushållssysslor att jobba på äldreboenden som det ser ut nu, man kastar in tvätt efter tvätt medan kollegan springer runt och ser till att alla som är kissnödiga får gå på toaletten linnan de återigen placeras på stolarna i dagrummet där de sitter och stirrar på de pedagogiskt målade väggarna. Jag jobbar gärna med omvårdnad, men inte på bekostnad av de jag ska vårda så att säga.

  Jag är inte ens färdigutbildad och jag är trött på alla korkade reformer inom vård och omsorg, vill jag ens veta hur trött du är?

 5. Jenny skriver:

  *nickar och instämmer* Var det inte något om att vårdbiträden inte ska kallas det längre (sådant har jag varit) och nu ersätts av äldreassistenter också, eller är det bara uskorna som ska bli assistenter…? Oavsett vilken vårdutbildning man har borde väl alla vara ense om att man tillsammans ger bästa vården? Och som du säger… en outbildad, och ofta omotiverad vikarie som får samma lön och samma uppgifter som den som är utbildad och rutinerad är ett hån mot yrkeskåren, och patienten/äldre/brukare/boende…

 6. Jessika skriver:

  Jag blev uska med siktet ställt mot att bli ssk men blev avbruten under mitt sista år på usk-utbildning. Vatteneksem! Jävla helvete!
  Man kan sätta en klänning på en gris men det är fortfarande en gris, och då menar jag inte personalen utan alla reformer, alla hit och dit. När huvuddelen ligger på administration och när man som uska inte får konstatera att någon har druckit för lite för att de som sniglar runt i korridoren (och röker gula blend) suckar och gnäller och säger ring kommunsköterskan. Så ringer man kommunsköterskan. Tycker du att den här farbrorn är någon jag måste titta på? Näe, JAG tror att han har druckit för lite. En sockerdricka, en loka, en lättöl senare (vad gör man inte?) som vad allt okej. Fast jag var ju uska och ny och vikarie. Tig i församlingen var rådet.
  De flesta som jobbar som personliga assistenter gör det tillfälligtvis. Om man ska arbeta som persolig assistent så borde man göra det mer än tillfälligtvis och där har man ingen utbildning alls för det mesta. Det har man ju för det mesta inte inom äldreomsorg heller för all del.
  å andra sidan får de av dem jag stöter på från utbildningen jobben kastade efter sig bara de yppar att de har vårdutbildning. Själv läste jag in en massa under ett år och blev inom sinom tid akademiker, beteendevetare, men jag gillade vårdjobbandet. Nu, fast det är ju nu, har just vården och att kunna för mcket medicin och ovanan att läsa på om grejer, blivit en av de där grejerna man vill undvika. Inklusive de outbildade vikarierna.
  Jag håller med Dannis ”lösning”. Fast jag tror inte på stenhårda hierarkier. Som uska säga att nä, det där befattar jag mig inte med, det är biträdets grej. Alle man till pumparna, bara inte det blir normaltillståndet för då är det ingen mening.

 7. Marianne skriver:

  Hejsan, var i kontakt med statens utredare Göran Jedberger, som välkomnade debatt och/eller alternativa förslag till titeln undersköterska. Försökte engagera min arbetskollegor men de blev förbannade – vill fortsätta heta undersköterska, vilket även jag vill.
  Men, saken är den att syns och hörs vi inte så bestämmer högre makter vad de vill..så ut o engagera er , påverka.

 8. Drottningen skriver:

  Marianne: Jamen det där är bara slöseri med alla resurser som finns. Att politiker på fullaste allvar diskuterar om vi ska kallas för omvårdnadsassistent istället för undersktöterska när våra gamla svälter och inte får komma ut är trams! Det är att flytta fokus från det som är viktigt. Igen.

  Oavsett vad vi kallas (vad är det för fel på undersköterska? jag är stolt över min yrkestitel) så vill vi göra ett bra jobb och hur man än vrider och vänder på det så handlar det om två saker: 1. slöseri med befintliga resurser 2. som kunde användas till det viktigaste av allt: personal. (som för all del ska ha riktiga löner vilket i sig höjer statusen på yrket och drar fler till uskutbildningarna)

  Men ja, det sista vi ska göra är att hålla tyst och det är viktigt att prata med vanligt folk också. Det är deras anhöriga vi tar hand om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *