Försäkringskassan del ett

Jag har blivit sjukskriven. Nej, jag är inte döende och ja, jag kommer att bli bra igen, men just nu och ett tag framöver så är jag alltså sjukskriven. För mig är det en helt ny upplevelse eftersom jag aldrig varit sjuk längre än en vecka annat än när jag ändå varit ledig, så för första gången har jag fått sjukintyg från en läkare. Bara en sån sak!

Mina erfarenheter av försäkringskassan är också begränsade. Jag har haft bostadsbidrag en gång i tiden när jag hade en tonåring hemma och i samma veva så fick jag också underhåll och barnpension. Dessa saker flöt på ganska bra när det väl kom igång och att det hela drog ut på tiden var inte försäkringskassans fel till att börja med, så ingen skugga ska falla över dem. Då blev jag nog mest förbannad över att jag kunde maila en människa som inte svarade på mail utan istället kom det ett brev med posten två veckor senare och det hela slutade ändå med att jag fick tillbringa tid i telefonkö. Rimligen borde det gå att sköta det liiite smidigare?

Anledningen till den här posten är ju inte att gnälla över hur sjuk jag är eller att ens gnälla på försäkringskassan. Det finns det andra som gör och som har större skäl än jag till det. Jag tänkte mest berätta att idag ska jag posta en hög med intyg till försökringskassan och så ser vi vad som händer längs vägen.

Försäkringskassan befattar sig ju tydligen bara med original, så jag har förstås fixat kopior på alla intyg om utifall att de försvinner med posten eller hamnar i det låsta arkivet som ingen har nyckel till och där det inte finns en fungerande lampa, vilket inte spelar någon roll eftersom ingen vet vart det ligger ändå.

Varför kan inte min läkare, som ju skriver intyget på datorn och skriver ut ett exemplar till mig, skicka ett exemplar direkt till försäkringskassan? De ska ju hur som helst dit och det måste ju vara säkrare, snabbare och enklare för alla parter. Jag tror ju knappast att personalen på inläsningscentralen i Östersund skriver av mina intyg om man säger så.

Men nej, istället ska jag få originalet, lämna in ett exemplar till min arbetsgivare, veta exakt hur många kopior jag kommer att behöva om det nu skulle visa sig att jag har rätt till någon slags försäkringsutbetalning eller.. ja, inte vet jag vem som kan ha intresse av intygen. Det kvittar ju om jag skickar in originalet utan att kopiera själv först, vilket jag inte vet att jag ska innan någon annan frågar efter det. Visserligen så är det antagligen inget problem för min läkare att skriva ut samma intyg igen, han har ju sparat det så det är ju fort gjort, men han kanske har andra sjuka människor att skriva nya intyg till?

Ja, i alla fall. Jag ska krypa till brevlådan idag innan tömning och skicka iväg en hög med intyg till inläsningscentralen i Östersund. Fortsättning följer. Första steget blir ju förstås att posten levererar, inte ens det kan man vara säker på som vi vet.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Försäkringskassan del ett

 1. Peter Ingestad skriver:

  Nu vet vi vad regeringen går för. Den har noll koll och tar noll ansvar. Inkompetens är bara förnamnet. Arrogansen ligger på samma höga nivå.

 2. Pelle skriver:

  Öööööh … vad fan är detta rent ut sagt.Lägga ett nytt Försäkringskassesystem ovanpå det gamla.Det här kommer förmodligen att sluta i totalhaveri om man fortsätter på samma linje.Inte en enda normalt fungerande individ skulle väll komma på tanken att börja bygga ett slott på en genomrutten brygga för att dölja denna fula brygga.Jo tydligen … Försäkringskassans chefer med säkerligen inblandade regeringsmedlemmar.Vilken parodi rent ut sagt.

  “The road to hell is paved with good intentions.”

 3. Mia* skriver:

  Jag ser (dessvärre) fram emot att få följa alla förvecklingar.

 4. Jenny skriver:

  Oj, vad det än nu är som hänt så krya på dig! Förseningskassan är inte så toppen att ha med å göra på månadsbasis, så jag hoppas ditt lidande blir kortvarigt. Papper brukar försvinna, bli försenade, pengar utebli och det där med att få tag i rätt person… omjöligt. Min mans papper försvann mystiskt i över tre år tills en dag någon ringde och sa att de hittat ett trasigt papper med hans personnummer på… Så bra fungerade det hos dem då. Och tycks dessvärre fortfarande göra med tanke på mediacirkusen. Jag hoppas det går bättre för dig! Sköt om dig!

 5. Drottningen skriver:

  Jenny: Så…. uppmuntrande det känns.

 6. Jenny skriver:

  Hm, förmodligen inte. Men du- det löser sig! 🙂

 7. sarah skriver:

  Usch…fk är inte roliga alls… Själv är det vabbningar och bostadsbidrag det handlar om.. Genom bostadsbidraget vet de precis hur mycket jag tjänar per år, på öret, men lika fullt så har jag en lägre årsinkomst inskrivet när jag vabbar…för jag orkar bara inte skicka in en massa papper (i orginal så klart) för att höja den, jo men ner går bra utan papper och varför ens skicka in när de vet hur mkt jag tjänar, eller har de massa olika datasystem med mig lite här och var??

 8. Katarina & Wiggo skriver:

  Ja försäkringskassan skulle behöva hitta ett nytt system, det är inte speciellt snabba men å andra sidan har det nog en hel del att göra. Hoppas ni har lite pengar undanstoppade för jag fick vänta 2 månader på att det ens skulle titta och kanske godkänna det eller inte.
  Men när jag väl fick det godkänt så har det inte varit något krångel alls.

 9. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Försäkringskassan del 2

 10. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Mer försäkringskassa

 11. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Försäkringskassan del 3

 12. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Rehabilitering?

 13. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Decenniet som gick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *