Smaklig spis

Jag tycker att det är bra att Expressen tar upp de äldres situation (igen), men det blir lite svårt att ta det på  allvar när man jämför de gamlas mat med kattmat och berättar att kattmaten innehåller fler kalorier än de gamlas mat. Visserligen så påtalar man att det finns en skillnad, men att man vill visa på att kattmaten är mer genomtänkt.

Shebas kattmat jämför man med och jag vet inte hur genomtänkt den är egentligen om man tänker på att den inte innehåller något som helst tuggmotstånd för rovdjuret katt och desstutom innehåller den löjligt många kalorier för en lat huskatt. Det är knappast någon tillfällighet att det inte går att hitta en innehållsförteckning på hemsidan om man säger så.

Skit som skit kan man säga, men med den stora skillnaden att katten säkert gillar sheba, men gamlingen inte jublar över den skrynkliga såsen och uppvärmda potatisen. Icke att förglömma den lilla detaljen matos. Har man dålig aptit och luktsinnet haltar lite så blir man knappast hungrigare av mat som inte luktar något alls. Tvivlar du så kan du ju prova att hålla för näsan och smaka på något du inte vet vad det är. Du måste blunda förstås och kanske be någon om hjälp. Eller tänk på hur smaskig maten är när du är riktigt täppt i näsan.

Det riktigt ironiska i det hela är att det finns gamla som placeras på korttidsboenden för att de är undernärda och ska äta upp sig och då får de maten som inte smakar/luktar någonting och sen får de näringsdrycker som i det stora hela består av socker. Om nu inte någon vänlig människa i personalen smyger in en skvätt grädde eller en smörklick i maten, men risken är stor att hon får skäll för att hon slösar då. Eller att någon annan berättar för henne att gamla inte ska äta så mycket fett, för det är inte bra för hjärtat. Oavsett om det är sant eller inte så är det antagligen ointressant för Agda 89 som ligger undernärd på hemmet. Tror jag.

Våra gamla är dessutom överlag inte så bra på att gnälla. Eller ja, gnälla kan de ju, men inte på riktigt och definitivt inte inför någon med auktoritet och absolut inte när de känner att de är i beroendeställning. Jag skojar inte när jag säger att våra gamla aldrig är så pigga som när doktorn är på besök.

De äter snällt maten som ställs fram och jo, nog är potatisen lite hård och inte smakar det särskilt mycket heller, men det är ju mat och systrarna är ju så snälla som kommer och de har alltid så bråttom så inte kan väl jag…

Ja. Så de säger inte så mycket, men tappar aptiten och tynar bort istället.

Camilla startade matupproret som inte alls bara handlar om Dalarna utan om hela Sverige och det är klart att en namnunderskrift inte gör någon skillnad, men om du inte orkar göra något annat så kan du ju döva den där irriterande rösten som undrar vem som ska ta ansvar för det här. Politikerna gör det inte, det är ett som är säkert. Själv försöker jag tjata hål i huvudet på er som har anhöriga på hemmen, för ni är den viktigaste kontrollinstansen som finns.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Äldreomsorg. Bokmärk permalänken.

7 svar på Smaklig spis

 1. Pingback: Anna Troberg » Bilder från bloggalan

 2. Jessika skriver:

  Om man ska vara lite krass så är det väl viktigare att man äter vid den åldern än risken för att man trillar ner död. Sannolikheten för att man dör vid den åldern ökar ju rent statistiskt rätt rejält varje dag.

 3. Linda skriver:

  Ja, det är rent förjävligt… PÅ gruppboendet jag jobbar lagar vi maten själv, och alla äter med god aptit. PÅ demensboendet kommer en såndär stinkande matvagn med kantiner med potatis och vaddetnukanvara- kött.
  Luktar ingenting, smakar desto mindre.
  Mosad köttfärslimpa är också en sak, men puread gravad lax?? Såg ut och smakade som maggot. Och dom som äter puré, äter ju liksom inte ihjäl sig från början, om man så säger.
  Jobbar jag, öser jag på smör på potatisen, lite citron i såsen till fisken, saltar lite på köttfärslimpan och gräddar ner det som gräddas ner kan.
  Ingen har klagat, men så är det en skön arbetsplats också!

 4. Jessika skriver:

  Man behöver ju inte vara något större specialist för att köra berikning men där jag jobbade så var grädde och smör något sådär eh, vaddå? Jamen, det är väl bara att plonka i?! Och när något slutar äta, varför äter personen inte. En slutade helt enkelt, trött på ja, livet skulle jag tro.
  Jag lyssnade på en bra radiodokumentär där något ställe helt hade slopat cook-and-chill och nu lagade man mat på plats. Yay åt dom som hade fattat grejen att man sparar knappast några pengar på upplägget om ingen äter.
  Och Linda, puread lax, tänk dig puread pannkaka. Då blir man sådär alltså varför?? Kunde de inte ha lagat något annat?

 5. Drottningen skriver:

  Men flickor! Det heter inte puré längre, det står laxtimbal i menyn numera

 6. Linda skriver:

  Drottningen: Du skojar väl?
  Det är ju som att kalla koskit för chokladpudding ju för faen!
  Jag vill starta ett eget äldreboende!

 7. Drottningen skriver:

  Linda: koskit…chokladpudding.. ja, varför inte? Lite socker på så 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *