Vi har inte glömt

Alliansregeringen hade naturligtvis hoppats på att vi skulle glömma bort det där lilla besväret med FRA-lagen nu i finanskrisens Sverige när vi dagligen får läsa om hur människor får gå från hus och hem. Vad spelar lite statskontrollerad kommunikation och förlorad integritet för roll om man inte vet om man har råd med middag nästa vecka?

Vissa glömde säkert. Andra, mer långsinta glömde inte. Sen kom IPRED och inom en snar framtid nära dig kommer datalagrinsdirektivet som tvingar din telefoperatör (bland annat) att spara dina telefonlistor utifall att du skulle bete dig.  Eller befinna dig någonstans där någon annan beter sig och du inte frivilligt springer till vittnesbåset. Till exempel.

Ett par månaders stiltje gör inte så stor skillnad. Man hinner precis börja återhämta sig innan nästa jävla dumhet införs, sådär lite i smyg är det uppenbarligen tänkt, för allt vår regering vill prata om är hur de delar ut pengar för att råda bot på arbetslösheten och skydda oss i tider av kris. Intressant tanke är att samtidigt som vi alla riskerar att bli av med jobbet och få bo på gatan så ligger bostadspriserna stabilt ganska högt. Vem är det som köper egentligen?

Det där smygandet fungerar inte när man har gjort sina undersåtar uppmärksamma på att man faktiskt tänker spionera på dem. Som medborgare så ser man liksom till att bli lite mer uppmärksam, på precis samma sätt som man sneglar över axeln när man går igenom ett ”dåligt” område på kvällen. Man är på sin vakt helt enkelt.

Piratpartiet har stadigt ökat sitt medlemsantal, men ändå har inget rapporterats om det. Jag tror att både andra partier och media helt enkelt inte har tagit partiet på allvar. Det är ändå bara ett gäng datatöntar som LANar som leker politker, eller hur? Först nu, när debatten om fildelare som skurkar och svältande upphovsrättsinnehavare tagit fart och Piratpartiets medlemsantal fullkomligen exploderat som det inte riktigt går att ignorera.

Man kan förstås försöka bortförklara det hela med att det ju är gratis att gå med, men man kan lika gärna se det som en möjlighet för precis allas rätt att vara med. Det spelar ingen roll att du är pank, du får ändå vara med. Det är bara att ta en titt på donationer som görs till Piratpartiet för att förstå att medlemmarna visst betalar för sig, även om det inte kallas avgift.

Lämpligt nog så får man det att verka som om alla pirater är mot upphovsrätt och för fildelning genom att endast intervjua människor, gärna unga män runt 25, som pratar om fri kultur. Det är så lätt att tro att alla pirater bara ska ha och ha hela tiden.

Själv är jag övertygad om att boomen nu visserligen hänger ihop med rättegången mot the pirate bay, naturligtvis, men det handlar också om att människor som höjde på ögonbrynen inför FRA och sen fortsatte läsa om IPRED och datalagringsdirektivet istället för att göra som det var tänkt och skylla på EU helt enkelt såg sambandet mellan det vår regering väljer att inte tala om och det som är på väg att hända nu helt enkelt har fått nog.

För Piratpartiet handlar inte bara om fildelning. Inte ens till största delen skulle jag vilja påstå, utan Piratpartiet handlar om din rätt till privatliv. Din rätt att skriva, tycka och säga vad du tycker utan att bli kontrollerad, precis som en tonåring har rätt till sin töntiga dagbok utan att snokande föräldrar är där och bläddrar. Det handlar om att det inte ens ska finnas en möjlighet för staten att registrera dina åsikter, din sjukdomsbild eller dina preferenser vad gäller sex, religion eller tidningsprenumerationer. Och det handlar om att du inte ska kunna bli krävd på pengar för saker du aldrig har gjort bara för att du inte kan bevisa din oskuld.

Dessutom handlar det om din rätt till kommunikationsfrihet och rätt att inhämta information. Du ska kunna maila någon mystisk arab i Irak utan att bli ifrågasatt och du ska naturligtvis inte riskera att bli straffad för att någon ger dig information som inte uppskattas av staten.

Tycker du att det är självklara saker? Gå med du också, och framför allt; gå och rösta!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

11 svar på Vi har inte glömt

 1. Jenny skriver:

  Nej, inte glömt. Bara tappat lite energi på vägen. Men absolut inte glömt. Ser fram emot valet i juni (EU är väl då?) så vi kan visa var vi står och vad demokrati och frihet handlar om.

 2. drf skriver:

  The Internet does not forget, the Internet does not forgive.

  Valurnor, beware!

  (Bra skrivet :))

 3. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Läsarförakt, lyssnarförakt, väljarförakt

 4. Drottningen skriver:

  Jenny: 7 juni!

  drf:: tack 😉

 5. Andreas skriver:

  Mycket välskrivet. Och jag håller med dig, helt och fullt. Så länge vi påminner om de oförlåtliga intrång som skett glöms det inte.

  Jag vet i alla fall en politiker som kommer att få äta upp ett citat vi sent kommer att glömma – ”Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”. Han glömde visst att ungdommar förr eller senare också kommer till valunorna.

 6. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » What we obtain too cheap we esteem too lightly

 7. E-mannen skriver:

  Bra observerat att medlemsrusningen såklart hänger ihop med TPB, men att enbart TPB-domen inte är orsaken.
  Jag tror du har rätt i att många av dem som nu går med under hela de senaste 2 åren har tänkt saker som:
  ”TPB nerstängd? va fan?”
  ”FRA? . . Vad är det för skit-ide?”
  ”IPRED? . . ännu mer? Nu börjar det bli helt knäppt. . ”
  och tillslut:
  ”TPB DÖMDA? Men helvete!! Flera saker har varit på håret men nu är det droppen som fick bägaren att rinna över!!”

  Att tro att de som går med i PP nu ENBART är ’sura gratis-torrent-pågar’ missar nog att de flest även har tänkt till om både FRA, IPRED och övrigt.

 8. Thomas Tvivlaren skriver:

  Bra skrivet! Gillar särskilt iakttagelsen som du beskriver med ”bete sig”.

 9. Drottningen skriver:

  Andreas: Och vi måste påminna så att det inte blir en debatt enbart om fildelning.

  E-mannen: Ja. Jag är en sån t ex och jag har aldrig fildelat. Däremot vill jag gärna har min kommunikation i fred även om den sker över nätet. Eller för att parera alla som tycker att folk ändå fläker ut sitt liv på nätet; jag vill välja själv vad som är privat och inte.

  Thomas Tvivlaren: ”bete sig” ska sägas sådär lagom överlägset och föraktfullt, det förstod du va? Tänk tant som snörper lite på munnen också när hon går på Öfvre östermaln med sin lila pudel 😉 (och tack! jag blir alldeles rörd när någon säger att jag har skrivit något bra.. oftast står jag ju lite i skuggan av.. ja.. han som är fantastisk mest jämt)

 10. Pingback: Välkommen till Stasi och KGB land DAG 110 – Nu får det vara nog! « UD/RK Samhälls Debatt

 11. Pingback: För integriteten, framtiden, och friheten. » Teflonminne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.