Vad fasiken är det här?

Vad är det här? Varför har jag denna i min ägo? Vill jag ha den i min ägo eller ska jag skicka den på loppis eller i soptunnan? Vill du betala hutlöst mycket pengar för att få denna i din ägo? Klicka för att få se eländet i störra format. Det står Navigation berlin 5×25 på den och läderlådan bredvid är vad prylen ligger i. Jag är rätt säker på att jag inte behöver den.

Se det som en torsdagsgåta. Jag litar på er oändliga kunskap.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Vad fasiken är det här?

 1. West skriver:

  Törs man giss på något slags gammalt lantmäteriverktyg? Eller ett navigationsinstrument?

 2. Kålan skriver:

  Släng inte innan du vet vad det är. Jag är Star Wars freak och samlar på filmrekvisita, och det är förbaskat svårt att hitta vissa delar till vapen osv., bland annat siktet till Chewbaccas bowcaster. De mest obetydliga saker kan vara väldigt värdefulla, men detta verkar inte vara någon Star Wars pryl, men kan likväl vara värdefull för någon. Om du lyckas ta reda på vad det är, så gör en sökning på ebay för att se vad det är värt.

  Om du har en Mauser C96 broomhandle liggande så är jag däremot intresserad av att betala dig bra 🙂

 3. aku skriver:

  Utan att bli allt för stämplad som en nörd, men det ser banne mig väldigt likt ut ett sikte till typ en haubits eller liknande. Kan kontrollera lite fort med en riktig nörd till i helgen så vet jag med säkert.

 4. Är inne på aku’s linje, det ser ut som någon form av riktmedel för indirekt eld eller så är det någon form av navigationsinstrument.

  Hursomhelst så instämmer jag med ovanstående att du inte bör slänga den innan du vet vad det är.

 5. Jenny skriver:

  Med tanke på att man kan ställa in både grader och lutning; maken gissar på ett sikte eller ngt till ex en gammal granatkastare. Kolla med någon vapenkunnig, känns mest som att det har med vapen att göra.

 6. Drottningen skriver:

  Kolla med någon vapenkunnig? Min plan är ju att det ska vara en av mina läsare 😉

 7. Carro skriver:

  Blir ju mest nyfiken på varför du skulle ha ett sikte till granatkastare i din ägo…? Har du närt en terrorist vid din barm?! 😉

 8. Drottningen skriver:

  Carro: Jag blev också ganska förvånad kan man säga. Jag har hittat många märkliga saker i gömmorna, däremot tror jag inte riktigt på terroristidéen eftersom exet är pacifist. Det kan iofs vara en täckmantel. 😉

 9. Ny teori, från mammas karl:
  ”Kan vara ett sikte, men kan också vara något inom lantmäteriet.”

  Lantmäteriet låter ju en gnutta mer pacifistiskt än sikte till granatkastare. Inte för att jag vet exakt vad lantmäteriet faktiskt gör, så jag kan ha fel.

 10. Drottningen skriver:

  Daniel: Men haka inte upp dig så mycket på pacifistgrejen, han gillar militära saker, men inte vad de används till. Är du med? Men ja, lantmäteri låter inte så våldsamt =)

 11. nef skriver:

  Det står ju FFV (Försvarets Fabriksverk) på läderfodralet, så militärt är det allt.

  Ska jag gissa så tror jag att det är ett sikte, men inte till ett vapen utan för ett flygplan. Att navigera med innan bombfällning, men även att koppla en kamera till och ta flygfoton. Ett avancerat objektiv helt enkelt.

  Jag skulle tro att det är värt en duktig slant för en WW2-buff, för i den tidsperioden lägger jag den.

 12. Sophia Blomqvist skriver:

  Jag är inte hundra, men vill du bli av med den så skulle min mätinstrumentsamlande man bli salig. Lagom slant kan lämnas.

 13. Sophia Blomqvist skriver:

  Hundra på vad det är, menar jag…

 14. Drottningen skriver:

  Sophia: Faktum är att jag har två! Och nej, jag vill absolut inte ha dem, men jag skulle gärna vilja veta vad det är. Du kanske ska fråga mannen först, eller vet han inte heller? ”åh, en mätgrej..den ser cool ut. en sån vill jag ha” 😉

 15. Sophia Blomqvist skriver:

  Han tror att det är en militär sextant. Alltså ett positioneringsverktyg.
  Kan förstås kolla med en bekant militär.

  Det är förstås inte så att du eller Joshen skall till Timbro på tisdag? (Jag vet att normala människor jobbar).

 16. Wille skriver:

  Håller med om att det troligen är militära (sikte) prylar och kanske värd en slant. Jag kopierar dina bilder (i sann PP anda) 😀 och kollar runt lite. Har en aning om var man kan få svar. Om ingen annan hinner före…

 17. aku skriver:

  Ok… efter ett ordentligt snack med en nörd så kom vi fram till att detta är ett sikte till en granatkastare. Det tog ungefär två sekunder för honom att komma fram till denna slutsats och såpass mycket litar jag på honom när han inte böjer sig en millimeter från vad han tror.

  Jämför till exempel med:
  http://www.irb.hr/en/str/lair/obrana/minobac/

 18. Drottningen skriver:

  aku: eh.. äuhm.. låt oss hoppas att jag inte hittar en granatkastare i gömmorna

 19. Accidental Pirate skriver:

  Lite sent kanske…..
  Men genom att rigga den på rätt sätt kan man beräkna banan för en begagnad blöja mellan skötbord och sophink/tvätthink. Fullträff varje gång!

  Följande värden torde krävas:
  -Blöjvikt
  -Utgångshastighet
  -Avstånd till mål
  Ställ sedan in vinkeln och voila, fullträff varje gång!!

  😉

 20. Erik Blatte skriver:

  Föremålet ifråga är ett manuellt riktinstrument till en kust artilleri kanon. Kalliber 9cm. daterat till ca 1955. Du kan hitta flera på Utö skjutfält men kolla först skjutbegränsningar på mil.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *