Alla ska behandlas lika?

Jag har precis kommit hem från provtagningscentralen där jag blivit tappad på blod. Anledningen till detta är att jag för tillfället har utslag som ser ut som nässelutslag och sitter så till att det faktiskt ser ut som om jag har suttit i ett snår med just brännässlor. Det känns ungefär så också. Jag har lite på armarna också, men då mer i prickform.

Ibland kan klåda vara ett symtom på att levern inte fungerar som den ska och även om man inte brukar få utslag per se då så kan man ju ändå få det för att man har kliat så att säga och för att helt enkelt utesluta leverpåverkan som ingen tror på så blev jag skickad för provtagning.

Fasteprov dessutom. Du kan ju tänka dig hur fantastiskt det känns när man vaknar 04 och provtagningen öppnar 7.30 och du när du kommer dit upptäcker att hela PRO ska ta prover just idag. Det gick ganska fort ändå ska sägas, men just där och då blev jag lite less. (mer less)

Det är intressant det där hur det är skillnad på olika. Lite nu och då så kan vi läsa om vårdrelaterade infektioner som sprids på sjukhus framför allt. MRSA är väl det vanligaste exemplet, men det finns ju faktiskt ganska många att välja på. Anledningen till spridning är naturligtvis att vårdpersonalen inte vidtar nödvändiga skyddsåtgärder och vad det i sin tur beror på kan man ju diskutera i evigheter.

När det gäller provtagning så ska man enligt konstens alla regler ha handskar på sig och behandla patienten som om h*n bär på en smitta, vare sig det står så eller inte. Du vet inte, eller hur? Du kan aldrig vara säker och visst vore det tråkigt att sticka sig på en nål som just suttit i en åder på någon som bär på någon smitta?

Alla som har lämnat blodprov vet att det där med handskar är det lite sådär med. Vilket är intressant, för även om man bokstavligen skiter i patienten så vill man väl undvika smitta själv?

Idag skulle jag lämna leverprover som sagt och kavlade upp armen åt sköterskan som lusläste mina remisser och sen letade fram ett par handskar som hon drog på sig innan hon befattade sig vidare med mig. Vidare så blev det inget småprat heller som är brukligt utan hon tog de två rör hon skulle ha och sen var det bara för mig att kravla mig iväg.

Och detta bara för ett par torra prickar och två remisser om leverprov! Helt plötsligt var jag en såndär, oklart vad en såndär är dock.

Vän av ordning vill nu berätta att sköterskan kanske helt enkelt alltid gör precis enligt boken, men eftersom det var hon som stack mig sist också så vet jag att så inte är fallet. Då var det inte tal om några handskar, däremot var hon väldigt pratsjuk och blev min bästis på de minutrarna jag satt där.

Som sagt, det är skillnad på olika. Ibland är man en fantastisk patient som alla vill vara kompis med och ibland så vill ingen ta i en med tång.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Alla ska behandlas lika?

 1. Nynaeve skriver:

  Då är det bättre när man lämnar blod. De har alltid handskar och tycker alltid att man är fantastisk!

 2. Jenny skriver:

  Har tagit fler prov än jag kan räkna senaste året här på sjukan och… knappt hälften av provtagningarna har varit handskbeklädda, åtminstone då jag reflekterat över det. Jag föredrar nog det ändå, oavsett vad för prover som ska tas, så jag vet att _jag_ slipper eventuell smitta som _de_ har på sina händer. Ett litet sår kan ställa till med mycket oreda. (Ex på svärsmors ben där fröken katt gjorde ett litet hål för en vecka sedan, igår fick hon dräneras på akuten då vaden liknades en trästock… )

 3. WysiWyg skriver:

  Hur mycket var klockan sist du var där? Jag vet iaf med mig att jag inte är så ”snacksalig” när det är tidigt iaf. 😉

  Vad gäller handskarna så är det förmodligen bara att hon kommer ihåg det ibland, ibland inte.

  Sedan undrar jag; såg hon dina utslag? Det skulle väl annars kunna vara ett skäl att bli påmind om handskarna tänker jag.

 4. Drottningen skriver:

  WysiWyg: Sist jag var där var också tiiidigt och ja, hon såg nog lite utslag, men de som sitter på armarna är väldigt harmlösa och blyga av sig så dem ensamma hade nog inte gjort det. Kombinationen utslag-prover däremot… 😉

 5. Danni skriver:

  Jag har alltid handskar, de andra får dåligt samvete när jag tar prover, för de får för sig att de är dåliga föredömen 🙂 Komiskt hur provocerande det kan vara att göra ”rätt”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *