Men vem ska skydda barnen?

Allt om barn idag igen. Idag berättar man att barn ramlar av skötborden och att det ofta beror på att föräldrarna lämnat barnet själv där för ett ögonblick. Lösningen på detta är en skärpning av eu-standarden tycker konsumentverket och menar att det behövs högre kanter på alla fyra sidor.

Ja. För problemet är att kanterna inte är tillräckligt höga och inte att föräldrar lämnar sina barn utom räckhåll på skötbordet? Och det är fel på de andra eu-länderna som inte förstår problematiken (struntar de i sina barn eller ramlar deras ungar inte ner från skötborden?) och inte på svenskarna som inte kan tänka själva?

Jag tycker att vi förbjuder skötborden helt istället. Någon måste tänka på barnens säkerhet. Det är trots allt 800 barn som ramlade av ett skötbord 2007. Ofantligt många alltså.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Föräldraskap. Bokmärk permalänken.

14 svar på Men vem ska skydda barnen?

 1. Twiggy skriver:

  När min dam var så liten väägrade jag skötbord. Bytte på golvet, uruselt för ryggen. Men skötbord kändes så ohyggligt långt upp och tänk om inte hjärnan skulle va påkopplad för ett ögonblick?
  Har fortfarande samma känsla idag, nej tack inga skötbord. Konstigt nog för det är ju mig själv jag inte litar på.

 2. karibien skriver:

  Inget nytt under solen… Jag minns fortfarande min ytterliga häpnad när jag fick skötbordsfaran påpekad för mig.

  När jag födde min unge 1991 var jag helt inställd på att barnafödsel var det naturligaste som fanns och propsade på att åka hem direkt efter födseln. Efter tredje dygnet gjorde vi besök på BB-avdelningen för att ta PKU-provet.

  Lade ner tredagarsknytet på skötbordet, stod kvar vid fotänden och lättade på klädseln för att amma. Genast rusade beskäftig sköterska fram ”oh, inte kan du lägga barnet så, se här, långt in på bordet ska det vara, med huvudet högst upp”.
  Eh, ursäkta, jag är nyförlöst och bred som en ladugårdsvägg och ungen är tre dygn gammal, jag tror inte hon vänder sig förbi mig…

  Inom två timmar hade personalen greppat mitt vänstra bröst för att ”rätta till”, ifrågasatt barnets position vid amningen och mitt val av amningsnapp respektive beslut att inte ge ungen tröstnapp, insisterat på att jag skulle byta blöja (jo, jag fick godkänt i utförande av blöjbyte), och två personer skulle nödvändigtvis rengöra naveln och försäkra mig om att allt såg bra ut, det ser alltid lite otäckt ut innan navelsträngen faller av. Trots mitt ”men herregud, jag har nyss gjort rent. Jag vet att det ser bra ut. Jag är undersköterska, jag har sett värre.”

  My god! Jag fattar inte att nån orkar med BB överhuvudtaget. Kommer man ut därifrån hjärntvättad till att man inte kan tänka själv utan behöver en expert som talar om hur det ska vara eller?

 3. Christian skriver:

  En gång när jag somnade till vid ett nattligt toabesök slog jag hakan i handfatet. Ska jag kontakta Aftonbladet?

 4. Drottningen skriver:

  Twiggy: säng funkar ju också. Skötbord är mest bra för att man kan stapla grejer där som man behöver. Ungen bryr sig knappast

  karibien: man måste definitivt vara på sin vakt på bb.

  Christian: ja, det måste du. Du har väl sett till att ta en bild? Annars kan du ju ta en bild på handfatet nu och sen kräva att fastighetsägaren tar sitt ansvar och.. tar bort handfaten? Vadderar dem?

 5. Elisabet Persson skriver:

  Jag håller med! Man kan byta böja lika bra på golvet, MEN det är föräldrarnas ansvar att inte lämna sitt barn ens en sekund på skötbordet! Jag hade alltid en hand på vår son just för att han inte skulle trilla ner och det gjorde han inte.

 6. Elisabet Persson skriver:

  En sak till, på sängen bytte vi också blöjor och hade då allt inom räckhåll. man måste planera före bytet.

 7. WysiWyg skriver:

  1. Om vi höjer kanterna på alla fyra sidor, finns det inte risk att barnet drunknar när någon råkar hälla ut vatten där och sedan lämnar barnet? För det finns väl ingen chans att folk faktiskt tänker efter? 😉

  2. T.o.m. JAG (och min enda erfarenhet av att byta på barn fick jag när jag var 11 och min lillasyster kom till världen) vet att man inte ska lämna barn på skötbord, att alltid ha en hand på barnet osv.

  3. Om jag får leka konspirationsteoretiker (eller det kanske inte räknas som det, men ändå) en liten stund så undrar jag om detta inte kan vara resultatet av just det att staten alltid ska försäkra sig om att skydda oss från oss själva? Att de som börjar bli mammor/pappor nu har växt upp med att inte behöva tänka själva (i samma utsträckning som tidigare generationer)?

 8. Jessika skriver:

  Ursäkta min okunskap men vad är en amningsnapp?
  Om någon skulle ta tag i mina bröst så skulle jag nog bli sådär att hallå, de tillhör mig! Men på bb är man tydligen mindre vetande.

 9. Drottningen skriver:

  WysiWyg: Alltså; det är skötborden som måste förbjudas

  Jessika: Framför allt så har du ingen som helst integritet på bb. Tuttar..underliv.. har du bajsat än förresten? Man kan ju säga ifrån förstås, men man får ju inga pluspoäng och ja, alltså.. man är ju i underläge hur som helst

 10. Jessika skriver:

  Sjukhus har jag ju gott om erfarenhet av men då har det ju varit av klart andra anledningar än att barnafödande utan för att kroppen på ett eller annat sätt har konkat ihop och då kan ju ingående frågor om man har ätit, druckit, gått på toa och sånt vara av vikt. Men har man fått barn så ja,.. jag har i och för sig ingen som helst erfarenhet av att få barn. Sedan följer BVC i nästa steg, fast de är kanske bättre?

 11. Drottningen skriver:

  Jessika: Bvc.. eh.. ja. Du kan få gå dit med min unge när du vill om du vill prova 😉

 12. Jessika skriver:

  Du skulle hamna i Bvcs eviga skärseld om JAG dyker upp med E om än i övningssyfte. Äh nä jag bara övar lite. Mamman är hemma… fast du skulle kanske följa med ;)?
  Eller J.

 13. ytrewq skriver:

  I Sverige behöver man ha kanter på sidorna på skötbordet. Här byter vi på barnet med ungen liggande med fötterna mot oss och huvudet från oss.
  Det som händer när ungarna ramlar ned är att de vänder sig ett halvt varv, kommer för nära kanten och välter över.

  I övriga Europa har man oftast barnet liggande med sidan mot föräldern. När övriga Europeiska barn vänder sig så hamnar de alltså antingen in i väggen eller på den kant som standarden föreskriver.
  Övriga Europa har alltså samma krav på säkerhet, det vill säga en kant som hindrar barnet att falla ned. Det vi bråkar med syd-europa om är var kanten skall sitta!

  Så kom inte med ert sura överbeskyddargnäll och ”typiskt Sverige”-tjafs.

 14. Drottningen skriver:

  ytrewq: Du tycker alltså att det är rimligare att höja kanterna än att föräldrar lär sig att hålla koll på sina ungar som ligger på skötbordet? Det är väl ingen som har ifrågasatt det faktum att det finns en kant, frågan är snarare om den inte är tillräckligt hög. Om min unge rullar mot kanten som ”ramlar” han inte i golvet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *