Rätt att fika?

En del fik portar som bekant barnvagnar och använder sig av lama argument som att de inte får plats och det blir trångt, men är det egentligen någon som köper det argumentet? För kaféägarna visste inte om att det finns barnvagnar innan de möblerade? Barnvagnarna har blivit större de senaste åren?

Nej, alltså, grejen med barnvagnsförbudet är naturligtvis att småbarn låter illa. Småbarnsföräldrarna blir naturligtvis lämpligt kränkta och känner sig diskriminerade, men ärligt talat, hur kul är det att fika sittandes bredvid en förälder med ett barn som skriker? Och det gör de, antingen för att de är så små att de inte kan annan (och är vakna) eller för att de är uttråkade.

Det är ju inget konstigt med det och det är inte ett dugg konstigt att det heller inte är pk att säga det högt. Jag gissar att kaféägarna inte vill ha barn som nyss lämnat barnvagnen efter sig heller, för inte nog med att de låter illa, de kan inte sitta still heller och kan således löpa amok på stället. Dessutom går inte kaféet runt ekonomiskt på att varje gäst köper en latte och ett glas saft och en bulle.

Ingen vill bli störd av vare sig barnskrik eller femåringar som löper amok när man fikar och så länge föräldrar inte begriper det och helt sonika pallrar sig iväg när barnet låter för mycket så kommer kaféägare att göra sitt yttersta för att slippa dem.

Jag fikade igår och hade barnvagnen med mig. Krypet började vråla så fort vi hade satt oss ner med vår beställning, som brukligt två latte och en bakelse och självklart fick vi sura miner. Ingen i personalen som sa något, utan när jag mötte deras blick så fick jag snarare den där överseende och  förlåtande blicken till svar. Jo, vi förstår att det är jobbigt att vara småbarnförälder.

Föga förvånande så förvann alla gäster inom tio minuter, för de kunde ju inte veta att vi visserligen inte ville springa ifrån vår latte, men att vi heller inte tänkte stanna utan istället tänkte svepa i oss dessa i skift och pipa iväg. När vi smet iväg med efter en kvart var hela fiket tomt och för mig är det varken förvånande eller konstigt.

Självklart ska man få fika med sitt barn med sig, oavsett ålder, men borde det inte vara minst lika självklart att visa lite hänsyn mot de som inte har barn med sig? Det är ju ingen rättighet att få en latte på stan om man säger så, lika lite som det är en rättighet att få hela nätters sömn som småbarnförälder eller för all del en kropp som man känner igen ens.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Föräldraskap, personligt. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Rätt att fika?

 1. Katarina & Neo skriver:

  Ett tips är att gå en trappa upp från där ni satt och fikade. Bra med plats, barnvänligt och det sitter alltid föräldrar med skrikandes barn där 😉

 2. Drottningen skriver:

  Vi lunchade där 😉

  Men alltså, jag vill inte fika bland skrikande barn.

 3. Jessika skriver:

  Jag är mest rädd för att fika bland fikande lattemorsor 😉

 4. Webster skriver:

  För några år sedan vet jag att driftiga biografägare testade att ha matiné för småbarnsföräldrar. De plockade ur varannan rad stolar så det fanns plats för barnvagnarna, och körde vuxenfilm med en eller två pauser i. Tio minuters paus med fullt lyse i salongen så man ser att serva barnet och kolla ev fylld blöja etc. samt fylla på sitt eget fika eller liknande.
  Eftersom alla i salongen vet att det är ”barnvisning” blir ingen förbannad över att det ylas lite. Bioägaren sålde friskt med kaffe & tillbehör och drog in pengar den vägen. Salongen skulle ha varit tom sådär mitt på dagen om det inte varit för det här initiativet, så han såg hela testet som vinstgivande.
  Varför satsar inte ett café på att vara extra barnvänligt? Latte & tårtbit åt föräldern, saft bulle & bollhav åt junior och plats för barnvagnen för minior. Om alla andra caféer är barnfientliga och ett ensamt välkomnar småbarnsföräldrar så borde de väl ha fullsatt? Småbarnsföräldrarnas pengar är också pengar, fast med lite mer fläckar. 🙂

 5. Katarina & Neo skriver:

  Webstar, det finns barnvagnsbio nu. Man kan kika på den film man vill, det är ljusare i salongen, micro, ljudet är dämpat och några pauser i!

 6. msn00b skriver:

  i gbg vet jag att det finns särskilda föräldrafik där det är toklugnt att amma och yla så mkt man vill OCH sitta på en soli uteservering.

  Om du å andra sidan inte vill fika med skrikande barn för att det inte är så avkopplande vad sägs om en fin termosmugg 🙂 Miljövänligare än take-away och man slipper folk 🙂

  Lite kul det där, för fika är ju lite som vår generations picnic, fast vi slipper korgen och disken. Man kanske helt sonika borde återuppliva picnicen?

 7. Drottningen skriver:

  msn00b: mm.. problemet är ju min egen skrikande unge då.. 😉

  Föräldrafik vore inte alls dumt, ännu bättre vore iofs om alla föräldrar visade lite hänsyn och packade iväg sig när ungarna löper amok. Samma sak med amningen, man kan visa hänsyn där också, andra människor ska inte behöva få mina tuttar till kaffet så jag försöker undvika det. (å andra sidan är jag så jävla pryd så att jag inte vill amma offentligt alls, men vad gör man när ynglet är hungrig liksom? eh..vänta lite hjärtat.. nej, han är två månader. han fattar inte ”vänta”)

 8. msn00b skriver:

  Ahhhh och här satt jag och tänkte ”andras ungar, hennes barn” 🙂
  nåja vill du inte fika med egen skrikande unge så uppstår ju ett dilemma.
  Du kanske kan matcha termosmuggen med ett par gamorösa Peltor?

  Men skämt åsido, jo jag fattar och jag håller med och jag blir t o m lite glad för om du kan resonera så trots att du själv fött barn så kanske det innebär att jag själv inte per automatik kommer förvandlas till en av de föräldrar som tycker att hela världen skall anpassa sig efter deras barn (jo, på riktigt jag har varit lite rädd för det) den dagen jag blir mamma.

  Ang tuttandet så har jag tänkt en del på det där, Gina Tricot sålde ett tag vad jag gillar att referera till som ”poftor” typ en korsning mellan poncho och kofta. En kofta i lammull med stora långa snibbar därfram helt enkelt. De är urmysiga just eftersom man kan ta en av snibbarna och svepa framför sig och voila så kan man dölja såväl putmage (i mitt fall) som ammande barn (i ditt fall) och ändå se väldigt elegant ut (typ det första plagget i Gina tricots historia som itne nopprar sig). Fanns i 6 färger när jag köpte mina och rekommenderas varmt 🙂

 9. Drottningen skriver:

  msn00b: Precis därför är jag rädd för småbarnsföräldrar 😉 Vi stack ju så fort vi kunde just eftersom min guldklimp lät för jävla illa helt enkelt. Själv hade jag gärna vilat fötterna en stund, men icke. Min unge är konstigt nog också en gapig skitunge ibland
  Jag har ingen aning om vad du menar för kofta. bild? För jag kan behöva just en sån av båda nämna anledningar. En tom gravidmage är.. eh.. ja.. intressant, den försvinner ju liksom inte på en gång, den är bara väldigt tom sen.

 10. msn00b skriver:

  Ha! Tro’t eller ej, jag hittade faktiskt en bild!

  http://divafabulous.files.wordpress.com/2008/09/img_07371.jpg

  Snibben som du ser hänga ner därframme är fyrkantig så att säga så om man slänger ena kanten över axeln så draperas den syggt (och täckande) över hela fronten och eftersom snibb nr två hänger ned så blir det ettt dösnyggt fall på det hela 🙂

  och nej, det är inte jag på bilden. I wish.

 11. Drottningen skriver:

  åh! Jag ska hålla utkik efter en sån då. Verkar smart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *