Speldosemysteriet

Vi har fått en såndär speldosa av Essa som jag antar ska söva kryp. Det är en såndär med snöre som man drar i och så spelar den någon monton och lite larvig visa. Vi har provat den tidigare, men då resulterade den bara i vansinnesutbrott, men nu när vi nästan har tömt spjälsängen på saker så har vi testat den igen.

Jovars.. ibland stirrar han storögt på halvmånen som låter som om han funderar över vad det är för tokiga saker som finns här utanför livmodern. Lite oftare hulkar han av trötthet och nu av snuva (jamen visste ni hur mycket segt snor det får plats i en såndär liten?), men äntligen har vi lärt oss att småkryp verkligen behöver sova större delen av förmiddagen för att vi inte ska ha vad Herr Schulman kallar skrikfest senare, så vi gör vad vi kan för att han ska göra just det. Jag är för övrigt mycket avundsjuk på att han kom på det.

Så jag tankar honom, vaggar honom en stund och stoppar sen ner honom i sängen och drar igång speldosan. Men vad är grejen med att ha en dosa som spelar i typ två minuter? Det som behövs är förstås samma löjliga och montona plink i en halvtimme eller så, så att krypet verkligen klappar ihop och hinner sjunka ner en bit i sömnen.

Är det någon som har en unge som somnar under de där två minutrarna? Finns de ens?

Det som händer efter den lilla stund dosan spelar är att krypet blir förbannad över att det monotona plinket försvann och man måste dra i det där lilla snöret igen och för varje gång blir han mer och mer förbannad.
Eller så kan man gå med honom hängande på axeln i en halvtimme eller två. Utan att stanna naturligtvis. Jo, sjal går också bra, men det blir väldigt varm och man plockar inte ut honom ur sjalen sen utan att väcka honom.

Man kan också använda sig av universallösningen att stoppa en tutte i  munnen på honom. En tutte löser alla problem, själv blir man så gott som handlingsförlamad eftersom krypet vaknar när man tar tillbaka den, men det blir ju tyst åtminstone.

Andra bloggar om: , , , , ,

Det här inlägget postades i Föräldraskap. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Speldosemysteriet

 1. Katarina & Neo skriver:

  Tror inte grejen är att de ska somna till den utan ligga och titta på färger och lysnna på ljudet 😉

 2. Drottningen skriver:

  vaddå titta på färger? den är.. gul. och om de ska lyssna på ljudet så förstår jag ju varför han blir förbannad när den tystnar efter en kort stund

 3. Full bokhylla skriver:

  Vi har en av modell Spöket Laban som gjorde vila-i-vagnen-medan-mamma-och-pappa-äter-middag något enklare.. i just det: en halv minut! Varför inte göra avochpå-knappar på speldosor, så kan man enkelt själv bestämma när plingandet ska upphöra!?

 4. Drottningen skriver:

  JA! Irriterande leksaker som låter illa och driver föräldrar till vansinne finns det ju gott om, så varför inte en speldosa som låter och låter och låter och…?

 5. Jessika skriver:

  Vaggvisor på cd eller nåt liknande? Finns det inte lampor i lampaffärer där nåt snurrar och har samma effekt?

 6. Besökaren skriver:

  Jag kan spela in speldosan och loopa den lite snyggt om du vill hehe

 7. Drottningen skriver:

  Jessika: Säkert. Men ska man verkligen behöva införskaffa discolampor och skit också? Inte undra på att det blir dyrt. 😉
  Besökaren: Men du.. du har ju en massa oljud för dig.. han gillar sånt. Du vet, industriljud, skrammel och brummande, lite dovt sådär. Kan du inte göra en skiva åt honom?

 8. mcsarcne skriver:

  Nej.
  Essingen har aldrig somnat av en speldosa heller.
  Men den var bra när han skulle ligga på mage och öva på det (huvuden är tunga, tråkigt! Vill inte!!) för då var man ju tvungen att lyfta på huvudet för att se vad det var för något som lät…
  …och den kommer från Carina, kanske är hennes barn dysfunktionella nog att ha somnat av den? 😀

  …och Besökare: Fick du användning av hjärtljudet? Här kanske det kommer till användning?

 9. Drottningen skriver:

  Essa: åh! Vi har ju aldrig behövt motivera krypet till att lyfta på huvudet, så jag har aldrig ens tänkt tanken att man kunde ha den till det.

  Ja, Carinas barn är verkligen dysfunktionella. 😉

 10. cilia skriver:

  Min honey letar brallorna av sig för att hitta en batteridriven sån som snurrar med färgglada mysdjur upphängda på pinnar. Det heter mobil, och i en annan tid hade jag vetat det innan jag skrev allt det här svamlet.
  Iallafall, en sån som är en evighetsmaskin. Det är vad han vill ha.

  Fast det är för att han tror att allt A L L T ska vara Lösningen. Lösningen eller Nyckeln till Lisas hjärna eller bara Lisas förmåga att sova ensam nån timme här och där. Jag tror nyckeln är såhär: vänta nån månad till.

  Vänta, bloggar jag i din blogg nu? Förlåt, jag ville bara hålla med om att det är feset, den där melodislingan.

 11. Drottningen skriver:

  cilia: ja, men dessutom.. slingan som spelas ÄR ju en vaggvisa. Så vilken unge somnar på den där minuten undrar jag? Finns det inga batteridrivna dosor?

  Du är så välkommen att orera hos mig, särskilt nu när inte jag verkar göra det ens 😉

 12. Carla skriver:

  Vi har en som spelar Mozart, Beethoven och Bach. Man trycker på en knapp så spelar den i 15 min innan den slutar och man trycker på den igen, underbar när man vill underhålla lillen medan man typ sätter på sig ansiktet på morgonen =) Hoppas allt gå bra för er!

 13. Drottningen skriver:

  Spelar den i en kvart? Jag vill ha en sån! Var köper man en sån?

 14. Carla skriver:

  Hej, yes den spelar i en kvart. Jag köpte min på babyslottet i Södertälje när den affären fanns, jag vet att den finns på babyproffsen och kanske kanske på babyland, den heter tiny love symphony in motion mobile. Finns billigt på blocket också! Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *