God damn hippie!

Gissa om jag blev förvånad när jag vann en tygblöja med dalmatinerhundar på. Visserligen så var jag med i tävlingen, men jag köper trisslotter ibland också och jag har ändå inga pengar. Jag tycker att själva sidan är en kul idé och även om jag är långt ifrån en renlärig tygblöjeanvändare så tycker jag att det är roligt att titta på blöjorna, för det handlar ju inte längre nödvändigtvis om rutvävda tygstycken som ska vikas på något mystiskt sätt och man måste inte vara varken antis eller hippie för att gilla dem. Men nog får man lite knepiga blickar om man säger att man sätter på ungen tygblöjor.

Jo, men alltså, jag kan som sagt inte med säkerhet hävda att det blir billigare för oss på något sätt eftersom jag inte har tygblöjor på arvingen ens dagligen, men jag tror faktiskt att det blir det. Jag köpte de jag har begagnade (miljötänk!) och om jag bara använder pappersblöja till natten så kan du ju fundera själv på hur länge ett jävla blöjor för runt hundringen räcker. Vilket jag nu inte gör för det mesta, men det händer.

Men det är alltså inte mitt huvudsyfte och jag drivs inte av något stort miljötänk här heller även om det naturligtvis lurar i bakhuvudet.  Nej, min tanke är lite mer långsiktig.

Krypet ska inte gilla att kissa på sig. Jo, jag vet, han är en bebis och bebisar kissar på sig (och skriker och gråter), men de behöver inte gilla det och trots att jag växlar mellan papper och tyg så märker jag ändå skillnad. Om jag orkade skulle jag förmodligen kunna potträna honom i detta nu, för sätter jag på honom en tygblöja så kniper han tills han verkligen är kissnödig och sen säger han till att nu är det fan inte skönt längre, men en pappersblöja blir ju inte våt på ytan alls utan blir lite sådär skönt varm istället och då säger han inte ens till när han bokstavligen har skitit ner sig. Det är klart att man inte har något behov av att byta bort det.

Om vi ändå bara är hemma så kan han lika gärna ha tygblöja som jag byter när han har kissat och lära sig hur det känns när man kissar och när man kniper. Däremot så är jag rätt bekväm, så pappersblöja när vi ska gå ut och dessutom är ju babykläderna idag inte sydda med ”blöjmån” som de var förr, så det är inte alla kläder som passar ens.

Alltså, krypet ska lära sig att kissa på sig är inte skönt och min plan är att han ska använda potta/toa av den anledningen så småningom. Fler tygblöjor ju äldre han blir alltså.

Vad säger krypet då? Det kan väl ändå inte vara bra att huden blir kissfuktig på det där viset? Nej, men precis.. visst är det bra att han säger till när han har gjort något då så att man kan byta. Jag har inte så mycket att jämföra med förstås, men jag har inte för vana att ”lufta” honom för att undvika röd hud, men det har ändå aldrig varit ett problem över huvud taget.

Sådär ja, det var väl roligt att läsa lite om kiss?
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Föräldraskap. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till God damn hippie!

  1. Lotten Bergman skriver:

    Hurra! Kiss och bajs!

    Dina iakttagelser stämmer på pricken med mina. Med barn 1, 2 och 3 hade vi tygblöjor och banne mig om inte de blev blöjfria både tidigt och lätt. När det kom till barn 4 och 5 kanske de kissade och bajsade med annan frekvens eller bara var kinkigare (ett måsteord i sammanhanget) — men vi pallade plötsligt inte med blöjpusslet längre utan övergick till 100 % köpeblöjor. Och dessa två barn tog absolut längre tid på sig att bli blöjfria.

    Synnerligen vetenskapligt allting. (När jag väl får barnbarn kommer jag att ha förskönat denna historia så att alla fem hade tygblöjor, men bara i tio månader för sedan var de alla toatränade och färdiga att börja plugga på universitetet direkt.)

  2. msn00b skriver:

    men jo det är ju intressantm särskilt eftersom jag själv gått i samma tanke inför kommande telningar 🙂 Klassisk betingning is da shiet. Skall bli intressant att höra hur det går framöver, tack för att du berättar!

  3. karibien skriver:

    Det här vet du säkert redan, men jag skickar några länkar utifall att

    För några år sedan läste jag att barn har blöja längre nuförtiden

    http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/barn-blir-torra-allt-senare-1.647096

    http://www.e24.se/branscher/konsumentvaror/artikel_508371.e24

    Nu forskas det vidare i Vietnam där mammorna visslar när bebben kissar eller bajsar, och småttingarna blir torra vid sådär ettårsåldern. Med eller utan metod prövar förstås svenska föräldrar också. Trenden blöjfri bebis

    http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_2726961.svd

    http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/artikel_2726963.svd

    Jag är fascinerad av tanken på att passa på månadsgamla bebbar och slippa blötkladdiga blöjor, men för oss är det väldigt mycket för sent att testa. Du får rapportera framstegen 🙂

    /k

  4. Drottningen skriver:

    Lotten: som sagt, det ska inte vara skönt att kissa på sig 😉

    msn00b: jo, men som sagt.. jag kör ju varken hard core eller pottränar krypet. Jag tror att det möjligen kan bli bökigt om barnet går på dagis eller så, för personalen kanske inte är så lockade av något som inte passar in så att säga. Jag har hört om folk som inte ”får” ha byxblöjor på sina barn på dagis, för det är jobbigare att byta t ex.

    Karibien: Om inte annat så gör sig de där länkarna väldigt bra till mitt inlägg om någon vilsen själ ramlar in 😉 Men alltså, man kan köpa blöjor upp till 30 kilo! Eh..hallå?

    Man ska förresten kunna börja ganska sent med visslandet och så, men det är väl lite pyssel antar jag. Jag är rätt nöjd med att jag har fått honom att sluta kissa mig vid blöjbyten. Resten tar vi när han kan förflytta sig själv

  5. Katarina & Neo skriver:

    Har hört flera som har barn som sagt att potträning har varit jobbigt bl.a pga att blöjorna numera är för torra. Så det duger gott och väl med blöja tycker det små liven… Som sagt det är nog bra om det blir lite obehagligt och blött

  6. Drottningen skriver:

    Katarina: ja.. och bara det att det finns något som heter ”training pants” gör ju att man kan bli fundersam. Blöjbyxor som känns blöta när man har kissat på sig? Är det något fel på typ.. underkläder?

    I mångt och mycket är det väl vårt eget fel. I vår jakt efter bekvämlighet (torra blöjor – mindre tvätt) så har vi lurat oss själva.

    Men det är klart, kul för pampers och libero som säljer mer blöjor.

  7. Hans skriver:

    Det är lite som Rättvisemärkt som ofta görs till en politisk fråga utanför dess värde. Rättvisemärkt har värde och det har naturligtvis ingen inverkar på frikonkurrens.

  8. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Bajs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *