Katter är onda?

I Expressen finns det en liten notis idag om ett spädbarn som kvävts till döds av en katt. Jag vet inte hur det är med andra som har barn, men jag har då fått frågan ganska många gånger om vi ska göra oss av med katterna nu följt av ”men tänk om han blir allergisk” och just historien om katten som går upp och lägger sig i ansiktet på barnet så att det kvävs.

Det här har vi bara fnyst åt, för vaddå tänk om han blir allergisk? Tänk om han hugger ner någon med yxa om trettio år? Borde vi i så fall ha gjort abort? Och det här med katten i ansiktet.. varför skulle katten lägga sig i ansiktet på babyn när den inte lägger sig i mitt ansikte?

Men det var ju precis det som hände!

Njae.. inte riktigt, för man hade hängt en filt över vagnen. Katten hoppade upp och la sig på filten, tragiskt nog så låg det en bebis under. Petigt, kan tyckas, men jo, jag är övertygad om att det var så det var och jag ska förklara varför.

Krypet sover mellan oss på nätterna och i princip varenda kväll kommer det också minst en katt som också vill sova med oss. Då ska det trampas runt och gosas och.. så småningom hittar katten just den fläcken som det går att sova på. Katterna aktar honom (krypet alltså) mycket nog, men om han har något mer än en mycket tunn filt på sig, så fattar de inte att han är där, under filten alltså, och då händer de att de helt enkelt promenerar över honom och jag antar att de också skulle kunna lägga sig på honom då. Ligger han däremot utan filt så ser de precis var han börjar och slutar och går alltså inte där. Abstrakt tänkande är nog inte riktigt katters starkaste sida gissar jag.

I det här fallet har katten antagligen hoppat upp i vagnen, konstaterat att det var väl en varm och trevlig filt det här och.. ja.

Men nej, jag tycker fortfarande inte att man måste göra sig av med katten för att man får barn, ”för tänk om han blir allergisk” och ”katten kommer att lägga sig på bebisens ansikte”.

Andra bloggar om: , , , ,

Det här inlägget postades i Föräldraskap, Katter. Bokmärk permalänken.

13 svar på Katter är onda?

 1. Jessika skriver:

  tänk om han blir allergisk, hela det ”resonemanget” att om man inte hade husdjur när barnen är små så blir barnen inte allergiska har visat sig vara ovetenskapligt. Snarare tvärt om alltså.

 2. Drottningen skriver:

  Ja! Fler dammråttor åt barnen! Nej, men allvarligt talat.. enda gången det resonemanget funkar är väl om någon av föräldrarna är allergiska mot tusen olika saker, men inte just katt. Men då kanske man inte har katt till att börja med.

  Men jag har träffat människor som faktiskt gjort sig av med katten av nämnda anledning.

 3. Jenny skriver:

  Jag skulle nog aldrig få för mig att slänga ut ungen utan tillsyn på det där viset visserligen men att göra sig av med katterna skulle inte vara ett alternativ. Visst är det sjukt tragiskt att barnet dog, det är det, men barn under uppsikt är alltid bättre odds.

 4. Jessika skriver:

  Man kan överlag diskutera hur vid sina sinnens fulla lag era katter är fast det är en annan diskussion ;). Och då menar jag inte att de skulle promenera eller lägga sig på barnet.

 5. Drottningen skriver:

  Jenny: Det kan ju vara så att det inte ens var deras katt? Och så har de vart på prommis och bebin har somnat och så har de lämnat vagnen precis utanför dörren och tänkt att de hör ju om h*n vaknar. En tremånaders springer ju ingenstans.

  Men jo, uppsikt är bättre odds, men jag vet inte.. uppsikt HELA tiden verkar omöjligt

 6. Jenny skriver:

  Visst är det så, man kan inte vaka 24/7. Och visst kan det vara en grannkatt. Katter gillar gosiga plädar, så är det bara. (vi har inte en enda pläd som liknar en pälsmatta)

 7. Linda skriver:

  Om katterna blir allergiska mot bebisen då?

 8. Katarina & Neo skriver:

  Haha ja, hur många gånger har man inte hört det!? Vi har både hund och katt men det är mest prat om hunden. Kommer ni orka, tänk om hunden blir svrtsjuk, allergi osv osv osv…

 9. Nynaeve skriver:

  Jag fick ju höra det när jag skaffade Josefin. ”Men tänk om ni vill ha barn sen, och så vill ni inte att barnet ska umgås med katten…” sämsta anledningen ever till att inte skaffa katt!

 10. Nynaeve skriver:

  Det var för övrigt samma människa som sa följande (på tal om att vi skulle skaffa Sam): ”Jag tycker inte att ni ska skaffa en kattunge, jag tycker att ni ska skaffa en bebis!”

 11. Drottningen skriver:

  Nyn: Varför vill man inte att barnet ska umgås med katten? Ni skaffade ju för övrigt en bebis, mänskan sa väl inte att den skulle vara mänsklig?
  (men var kommer de där mänskorna ifrån egentligen? alla har vi nog nån/några såna i närheten som bara är helt obegripliga)

 12. Amanda skriver:

  Förmodligen blir han inte allergisk med tanke på att han under hela tiden han låg i din mage utsattes för kattallergener. Han har förmodligen redan ett väl uppbyggt försvar, tack vare sin kattälskande mamma.

 13. Drottningen skriver:

  och lite kattsand och lurvar i kosten underhåller bara försvaret lite extra 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.