Du börjar bli äldre förstår du

Så idag var jag hos ögonläkaren då. Själva mottagningen imponerade inte särskilt mycket. Inhyst bakom en trist lägenhetsdörr och kungaparet på väggen i vad som såg ut som en vanlig lägenhet. Alltså jag vet inte?

Sköterskan var förvisso trevlig och kollade synen och trycket i ögonen och konstaterade att minsann hade jag ett brytningsfel och ja, jo, jag var ju i den där åldern när det händer saker med synen, men vi ska kolla allt. Trycket var däremot helt normalt och sen fick jag pupillvidgande droppar innan jag skulle träffa läkaren.

Man kan säga att vi inte klickade. Alls. Han inledde med att berätta att jag börjar bli äldre och därför ser dåligt. Varför hade jag inte glasögon? (För att jag såg bra för dryga halvåret sen, försökte jag säga, men..) Han lyste i ögonen och gjorde förvisso en ögonbottenfotografering innan han ännu en gång berättade att jag börjar bli äldre och därför ser sämre. Ja, jo, sa jag, det förstår jag också, men de andra symtomen då? Varför rinner mina ögon? Varför är jag svullen?

Jo, förstår jag. Det beror på åldern alltihop. Ingenting av det hade med graves att göra. Att det enligt min mening kom ganska plötsligt var inte intressant.

Läkaren var så upptagen av sin egen förträfflighet och försökte förvisso förklara för mig, men medicinsvenska angående ögon i kombination med dålig svenska blev inte jättebra och det kändes helt lönlöst att säga att jag inte fattade någonting. (Vilket iofs var tydligt att han redan trodde, och berättade igen att jag behöver glasögon eftersom jag är äldre nu)

Jag frågade om de undersökningar jag hade gjort hade visat om jag hade ögonpåverkan på grund av graves, och det menade han att det skulle han i så fall ha sett.

Samtidigt. När jag framhärdade angående resterande symtom så fick jag ännu en gång höra det där om glasögon och ålder, följt av ”levaxin kan också göra dina ögon torra. Och din sjukdom”. Köp tårsubstitut. Finns receptfritt.

Jaha. Men dåså. Den där sjukdomen som alltså inte har påverkat mina ögon. Annat än att den gjort dem torra då? Ja, och så att jag är så gammal. Och äter levaxin. Konstigt bara att han inte har meddelat läkemedelsverket den lilla detaljen, för på fass.se står torra ögon inte alls med som biverkan.

Så jag bestämde mig att mitt första intryck om att den här läkaren helt enkelt var dum i huvudet nog stämde, sa tack, tack och hejdå. Och satte på mig solglasögonen och hämtade min unge och gick och fikade.

Med det sagt så ifrågasätter jag inte hans påstående om att jag skulle se sämre på grund av att det blir så med åren. Det stämmer säkert som han säger, men maken till människa till att avbryta och ha absolut noll intresse för mig som patient får man leta efter. Det var som att han hade bestämt sig för att det jag behövde var ett par glasögon. Eller kanske rentav två par? Bara det.

Jag hade önskat att han åtminstone hade frågat hur länge jag har haft symtom. Vad jag har för symtom förutom själva synen och om det blivit bättre eller sämre. För jag läste ju nånstans att selen var bra, så jag har ätit en ganska hög dos sen januari eller när det var och faktum är ju att själva syndelen är bättre. Från att inte ha orkat läsa alls med trötta ögon så orkar jag läsa nu och det är inte svårt att läsa texten på tvn. Och jag har ju knappast blivit yngre det senaste halvåret?

Inget av det frågade han och jag kände absolut noll förtroende så jag tjatade inte heller. Jag har inte starr och trycket i ögonen är normalt och det är väl bra så. Det kan ju vara så att eventuell ögonpåverkan pga graves är på tillbakagång och jag trodde ju ändå aldrig att det, om över huvud taget, var en särskilt allvarlig påverkan, men ville kolla upp det.

Jag tycker inte att det är orimligt faktiskt, för läser man på så hittar man att ”i samband med giftstruma uppstår det nästan alltid förändringar i ögonhålan.” Det står också att de flesta får lindriga symtom och att man inte gör något åt det, men ändå.

Så jag tänker att jag ska fortsätta äta selen och kanske gå till en optiker vid tillfälle. Den där läkaren tänker jag inte gå till igen i alla fall.

Är det så här det blir när man äntligen kommit ur ”du kommer att förstå när du blir äldre”? ”Du måste förstå att du börjar bli äldre”. Det kändes lite som att jag var 70 år och satt där i tights och leopardkeps typ, inte som att jag var dryga 40 och oroade mig för att en sjukdom som påverkar ögonen faktiskt hade gjort just det.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Det här inlägget postades i Blogg100, Drottningsylt testar vården. Bokmärk permalänken.

2 svar på Du börjar bli äldre förstår du

  1. Heidi skriver:

    Jag sitter ju och skriver diktat på en ögonmottagning dagarna i ända och ska så göra resten av sommaren också. Kan väl säga som så att det sannerligen var en mupp till läkare du träffade. I samtliga diktat som jag skriver finns symtom med, eventuella anledningar till dem och undersökningar som bekräftar eller dementerar misstankar. Hur svårt kan det vara att LYSSNA på patienten? Usch. Nu blev jag irriterad å dina vägnar att läkaren betedde sig sådär.. >:(

    • Drottningen skriver:

      Det finns säkert med i hans diktat också, bara det att han behövde inte mig till det så mycket eftersom han visste hur det låg till redan 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.