Ett ljus i mörket?

För ett tag sen visade det sig att en bekant har börjat göra och sälja doftljus. Jag är inte så mycket för det där med tända ljus och myyysa, alltså, det är inte det att jag tycker illa om det på något sätt, men mysfaktorn sjunker en hel del när man måste skotta fram sina ljuslyktor som man ställt på bordet under legobitar och tvpspel.

Ändå så har jag, som alla andra köpt hem ikeas satans doftljus som visserligen har kul färger, men när man eldat med dem en kväll så blir inomhusmiljön rentav kvalmig och åtminstone jag blir lite lätt illamående. Jag tror jag har haft samma förpackning med doftljus från ikea i ett par år åtminstone. De där i värmeljusoformat.

De här ljusen som bekanten säljer är gjorda av ekologiskt sojavax och doftolja. Bara. De kostar förvisso 90 kronor styck och det kan man ju ha åsikter om ifall man nu inte är en doftljusnörd. Om man är det så är priset inga konstigheter utan snarare riktigt bra efter vad jag förstår.

Förra helgen fick man dessutom rabatt, så jag beställde 3 stycken. Jo, jag köpte dem som en vanlig dödlig, utan några som helst förmåner. Det blev 3 för att om man tog 4 så hoppade man upp i fraktpris.

Jag tog jasmine, champagne roses och juniper breeze och hämtade ut dem hos ombud igår. De kom tidigare i veckan, men jag har inte haft tid innan. Jag fikade med en kompis och vi fick bryta oss in i paketet med gemensamma krafter för att sniffa på ljusen.

Gissa om jag blev förvånad när champagne roses luktar lite rosor, lite av något obestämdbart och har en tydlig bidoft av.. kräks? Ni vet, intorkat kräks. Först tänkte jag att det måste ju vara fel på mig, men kompisen sniffade också och sen tvingade jag sambon att köra ner näsan i ljuset också och vi var rörande överens om just detta.

Det kan ju vara planerat förstås. Doft som doft typ och våra preferenser är ju olika, men jag tänkte väl inte att champagne roses skulle lukta lite som ”dagen efter för mycket champagne”. Å andra sidan är det inte meningen att man ska stoppa ner näsan i ljuset, men alla gör ju det.

De andra två luktade däremot jättegott.

Jag testade kräkljuset igår kväll. Jo, betalar man det där priset för ett ljus så eldar man upp det också. Det luktar inte så mycket kräks när det är tänt, så det kommer nog att gå åt. Dessutom så verkar det drygt till skillnad från ni vet vilkas doftljus.

Det hade varit roligt om de som av en händelse hade rabatt på kräkljusen nu, men de tar faktiskt fullpris för dem. Däremot så kan man köpa spiced apple för 79 kronor den här helgen. Doft av äpple och kanel säger de. Och kanske kräks? Ingen vet. Chansa?

hemsidan står det att alla ljus tillverkas med hantverksmässiga metoder. Jag gissar att det betyder ungefär att de rör ihop det i kastruller på spisen och inte har några maskiner. Det jag däremot vet är att de har bikupor på taket och det är ju ganska coolt.

Nej, men ärligt talat. Ekologiskt är bra, få ingredienser är bra, begriplig innehållsförteckning är bra. Nästa gång jag ska köpa doftljus beställer jag igen och det kan ju vara så att doftljus är en såndär grej man kan ge bort i present till fröknar och fan och hans moster. Kräkljuset kan ni köpa till den där läraren eller chefen som är så jävla dum i huvudet, men då får ni sno er på innan den här batchen är slut, för till nästa har de nog ändrat receptet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Drottningsylt testar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.