Att vara rädd (23)

Från att förr skriva om samhälle och politik åtminstone ibland gör jag det nästan aldrig längre. Inte för att jag inte bryr mig, men ärligt talat, hur ska man ens orka tycka något om presidenten på andra sidan Atlanten? Förutom att han inte verkar riktigt klok och kanske rentav vansinnig?

Och senast igår var det en dåre som hade ihjäl flera stycken i London. På årsdagen av ett annat terrorattentat, fast då i Bryssel.

Världen är helt vansinnig och vi är rädda för allting hela tiden och försöker skydda oss mot en fiende som vi inte ens vet vem det är. Daesh? Trump? Grannen? Alla?

Samtidigt så låter vi dem vinna genom att agera på vår rädsla, men att inte oroa sig alls är å andra sidan också naivt.

Jag, som är rädd för nästan allting  (även grannen) är faktiskt inte särskilt rädd för terrorister. Enkelt för mig här i  mina lilla avkrok där jag sällan befinner mig i folkmassor och inte åker jag tunnelbana oftare än någon gång per år heller.

Men jag vet att det är jobbigt att vara rädd och börjar man så finns det alltid något mer att vara rädd för. Istället så måste man utmana rädslan. Hälsa på den där läskiga grannen (inte hälsa på som i gå och fika hos), gå ut i mörkret, ta tunnelbanan, men inte vara dum.

Jag behöver ju inte gå igenom den mörkaste parken i stan om jag hör att det är ett gäng som hänger där och låter illa. Till exempel. Oftast är de där som dräller i parken på kvällarna inte heller farliga förstås, men är man ensam är man förstås mer utsatt än om man är flera så… kanske en annan, upplyst väg fast ändå gå ut i mörkret?

Vet inte ens vart jag var på väg med det här inlägget. Det började någonstans med mitt bristande samhällsengagemang och fortsatte med allt hat i världen och landar i att vi måste vägra bli rädda och vara snälla och ta hand om varandra, oavsett om det är tiggaren på gatan eller kompisen som har det stökigt privat.

Vi är rädda allihop, men förhoppningsvis för lite olika saker, så när jag är rädd kan du gå före och tvärt om.

Och vi måste sluta mata trollen. Troll som sprider hat och lögner för att föda ännu mer hat. Dra fram dem i ljuset, syna deras lögner så krymper de.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100, samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.