Sorans krig (25)

Idag vill jag tipsa om Soran Ismails serie Sorans krig som du kan titta på på svt play. Soran är uppväxt i Sverige, men också kurd och åker med sin familj till kurdiska Irak där han funderar över vad han har för ansvar, vad han kan och ska göra med det här kriget.

Han träffar människor på flykt som inte har kvar någonting. Bland annat en man som visar huset där de hann bo i 8 dagar innan det blev förstört. Man kan fortfarande se schampoflaskor och barnens kläder ligga i bråten. Samtidigt säger mannen att han vill bjuda på kaffe.

Det låter tungt och jobbigt och vi har alla sett de här människorna på nyheterna och inte velat, orkat ta in. Soran och hans familj möter de här människorna med värme blandat med stand up.

Dessutom är varje avsnitt ungefär en kvart långt och i ärlighetens namn är det ungefär vad man orkar ta in. Sex avsnitt. Det hinner du. Det orkar du.

Nej, jag vet. Du struntar i kurderna och deras krig. Eller struntat och struntar, det rör ju inte oss.

Nä. Men precis som det mesta som händer i världen inte rör oss så kan vi ändå försöka förstå och ta in och en sak har till och med sverigevännerna rätt i, nämligen att daesh är ute efter oss också. De hatar alla.

Många tror att Soran Ismail är en inte så jävla rolig stand up-komiker (det är han visst) och ganska ofta så fastnar skrattet i halsen, men det är just det jag gillar mest med honom. Hans lågmälda röst i en samtid där man uppmuntras att knuffa sig fram och skrika för att märkas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Det här inlägget postades i Blogg100, samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.