Gynna din lokala handlare

I en av de lokala facebookgrupperna jag är med i brukar det ibland talas om ”centrumdöden” och man behöver inte vara ett snille för att begripa att om ingen handlar i de lokala butikerna så kommer de att försvinna. Inga kunder – inga butiker.

Jag tycker att man ska gynna sina lokala företagare, oavsett om det handlar om den stora kedjan med butik i varje galleria som finns eller skomakaren på hörnet. Jag gillar också att handla på internet. Det är billigare, ingen trängsel, inga öppettider att ta hänsyn till, inga köer och nämnde jag billigare? Dessutom brukar väldigt många företag ha generösa returvillkor så inte ens det faktum att man inte kan prova i butik är ett hållbart argument till att låta bli.

Men så är det den lilla detaljen med ett levande centrum, där folk vill vara och passera. Där man kan fika och gå på bibblan och släntra runt och titta i affärer för att man har vägarna förbi, inte för att man ska åka och shoppa. Då får man masa sig ner till sitt centrum och betala några kronor extra för att gynna sitt centrum.

Jag bor ju i Södertälje och här brukar folk uppröras över att det inte finns några bra butiker och dessutom har man mage att ta betalt för parkeringen så det enda som återstår är att åka till Skärholmen och handla. Där står man minsann gratis och alla butiker finns.

Mmm. Förutom att bilresan dit kostar. Och om du inte har bil så är det inte helt enkelt att ta sig dig med allmänna kommunikationer (man kan, men då talar vi inte en snabbis för att ta en fika eller titta in på H&M och kolla om de har den där tröjan). Och i ärlighetens namn är det inte så mysigt där heller. Egentligen.

Idag var jag på stan som vi säger här i Sö’tälje och skulle kolla om det fanns någon träningsbehå som prismässigt motsvarade mina träningsambitioner, så jag släntrade runt i några butiker. De flesta hade dessutom rea, så det fanns utrymme för fynd så att säga.

Det är inte lätt att gynna mina lokala handlare. Jag hittade faktiskt en behå och två blusar/tunikor för totalt 209 kronor, så man kan nog kalla det fynd också, men det slog mig när jag stod i kön där i butiken att någon ”användarvänlig köpupplevelse” var det knappast.

Starka lampor i hela butiken där kläder och varor är liksom utslängda utan någon egentlig ordning alls. Förmodligen ska det se ”fullt” ut, men det är mest rörigt som sagt. Man spelar otroligt dålig pop/techno/fanvetvad på aningens för hög volym så att man inte kan ignorera oljudet och jag tycker synd om personalen som får stå och höra det där hela dagarna. För vem spelar man? Vem ska bli köpsugen av det?

Där jag stod i kön visade sig att det fanns tre kassor, men en kö. Den kön gick till kassan i mitten som inte ens var öppen, utan de på sidorna var öppna och så gick man till antingen höger eller vänster beroende på vem som blev ledig först.

Gott så, om det var så alltid, men det är det inte. Ibland är det tre köer, ibland en som idag och aldrig vet man i förväg hur det ligger till så oavsett när man kommer in i butiken så ser det ut som att kön är jättelång och det brukar få mig att vända i dörren. Nu använde jag en butik jag handlade i just idag som exempel, men det kunde varit nästan vilken som helst. I en del butiker får man irra omkring för att ens hitta någon slags kassa.

När det är rea så blir det ännu rörigare, för då bortser man från den eventuella lilla ordningen man hade innan och liksom bara buntar ihop allt. ”Här är reagrejerna”. Okej, man var är reagrejerna i storlek 140? ”Där borta.” Mmm..bland alla andra storlekar och utan hänsyn till under/ytterkläder. Kul. Jag går hem till mitt internet”. För även om jag vill handla så vill jag inte handla alla storlekar samtidigt eller ens byxor/tröjor/trosor utan jag vill bläddra igenom tröjorna, kanske hitta en och komma på att ett par byxor till kanske?

Till handlarnas försvar blir jag inte sugen på att åka till till Skärholmen heller för alla butiker har ju samma intredningskoncept med skarpa lampor och en jävla röra. Själva använder jag lite mjukare lampor hemma med förhoppningen att det ska se mindre rörigt ut.

Läs även andra bloggares åsikter om handla lokalt, centrumdöden, södertälje, shopping, handla online

Det här inlägget postades i samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.