Torka av redskapen efter dig

Jag har börjat att träna igen, coronan till trots. Innan någon ”vän av ordning” ska börja rasa så tränar jag på tider när inte särskilt många andra tränar och är både antikroppstestad och vaccinerad, så det borde vara ganska säkert. Plus att jag även i normalfallet håller mig på avstånd från andra människor.

Det jag funderade på senast jag var och tränade är att människor faktiskt har blivit lite bättre på att torka av maskinerna. Innan de tränar. Inte efter. Som tidigare så byter man bara maskin och lämnar sina svettfläckar och flåsfläckar till nästa. Jag tänker att de är rädda för mina baciller, men anser sina egna vara ofarliga.

Och jag tänker att det är nog så med munskydden också. En del vet förstås att de där vanliga typ IIR-skydden som rekommenderas inte skyddar dig, utan är meningen att skydda andra från dig. Men jag tror på allvar att de allra flesta tror att de är skyddade om de har ett munskydd på.

Det är därför de inte behöver hålla avstånd till andra eller bry sig om rekommendationer om antal besökare i en butik, för de är ju skyddade. Vilket de ju inte är.

Men förstås. Har du munskydd och är smittad så sprider du (förhoppningsvis) inte smittan vidare och det är ju bra för alla. Håller du dig på avstånd, undviker trängsel (eget jävla ansvar?!) , tvättar/spritar händerna och stannar hemma när du känner dig risig är det ännu bättre.

När jag nu ändå skriver om munskydd. Jag har munskydd på jobbet. Hela passet ska man ha det tillsammans med skyddsglasögon eller visir förutom när man äter/dricker och mina pass är tio timmar. Jag förstår absolut nödvändigheten i det här, för jag arbetar nära människor som redan är sköra och vi kommer inte undan varandra.

I övrigt så tänker jag att folk får väl ha munskydd om de vill, men jag slipper gärna. Särskilt efter de där tio timmarna på jobbet. Däremot så vore det ju fint om människor som ändå lägger massor med pengar på att köpa de här munskydden åtminstone använder dem korrekt.

Ni måste också ha sett hur folk gör? Pillar på den, drar dem upp och ner, sätter det under näsan (känns ju jobbigt att andas genom dem), tar av och på.

NEJ! SLUTA BARA

Innan vi hade rekommendationer om munskydd (vilket är en tveksam rekommendation om man ser till smittan i andra länder där den också varit hög trots munskyddstvång) så var det ganska många som härjade i sociala medier om att ”VI MÅSTE HA MUNSKYDDSTVÅNG” precis som om man inte får använda sitt förstånd efter förmåga utan rekommendationer eller allra helst tvång.

Så infördes rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken. Jag tror att det gjordes för att folk skulle sluta gnälla typ. I Stockholms län rekommenderas det dygnet runt. Även om jag tycker att det är trams så följer jag rekommendationer, så nu sitter jag, och ibland min kollega och jag med var sitt munskydd på bussen från jobbet. Ganska ensamma om det faktiskt. Åker inte munskyddstvångsmänniskorna buss?

Och torka av redskapen på gymmet efter dig.

Läs även andra bloggares åsikter om covid 19, corona, pandemi, munskydd, smittskydd, träna, hygien

Det här inlägget postades i samhälle. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.