Tolgfors, we have a problem

Angående det ”nya” FRA-förslaget:

När det gäller till exempel e-post så skulle det, enligt Wedlin, gå att skilja ut avsändare och slutmottagare med svenska IP-nummer. Problem uppstår dock med e-posttjänster som Gmail och Hotmail där e-posten konstrueras på och sänds från en e-postserver utanför Sverige. Om e-postservern är placerad utomlands får avsändaren eller mottagaren ett utländskt IP-nummer, även om personerna som kommunicerar bor i Sverige.

Och då har vi ju genast ett problem eftersom vare sig Gmail eller Hotmail är något ovanligt bland svenskar.

Annat läsvärt av två som orkar skriva långt och klokt: Enligt min humla och Rick Falkvinge. Själv är jag alldeles matt. Fortfarande.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Integritet. Bokmärk permalänken.

14 svar på Tolgfors, we have a problem

 1. Kanalen skriver:

  Och värre blir det när t.ex. Bredbandsbolagets servrar står i Norge. ALL min internettrafik går den vägen, såväl mail som IP-telefoni. Det finns säkert fler exempel.

 2. Drottningen skriver:

  ja, vår också. Vi kanske får byta leverantör helt enkelt?

 3. Mia* skriver:

  Byta till vad då? Jag kan tydligen inte bli Bahnhof-kund när jag bor där jag bor. Kan ni?

 4. Drottningen skriver:

  Vet inte, jag väntar med spänning på att herrn i huset tar reda på saken

 5. Abe skriver:

  Jag har samma problem. Vill byta till Banhof, men kan inte eftersom de inte byggt ut sitt nät till mig. Önskar att de hade mobilt bredband som man kunde nå på nåt sätt.

  Jag måste också maila min operatör och fråga hur de ställer sig i frågan.

 6. Niklas Starow skriver:

  Sen har du problemet med att IP-nummer är att jämställas med personnummer och går då under PUL.

  Vilket gör att privata aktörer inte får sålla efter det.

  Kan inte bekräfta det själv, har bara hört det från annat håll.

 7. Rikard skriver:

  Jag tycker det är en dålig idé att byta mail- eller internetleverantör pga en dålig lag. Det är då bättre att sätta press och ställa krav på operatörerna och få med oss dem i kampen för att häva denna dåliga lag.

  Det är inte acceptabelt eller förenligt med internets principer om öppenhet och valfrihet att en lag som är till för att skydda oss (enligt sägen) ska tvinga oss till byte av tjänsteleverantörer för att skydda oss själva mot lagen som skulle skydda oss mot andra.

  Självklart kommer vi skydda oss på olika sätt men det är något man ständigt bör överväga och faktiskt underordnat kampen mot FRA-lagen.

  Fortsätt i första hand kampen för att få fler att inse att denna lag måste dras tillbaka och så ses vi den 16 på demon.

 8. Drottningen skriver:

  Niklas: Fast jag vet inte.. jag och sambon surfar ju från varsin dator och sen ut via en router.. vi har ju samma ipnummer och jag tänker då inte ta ansvar för sambons porrsurfande 😉

  Rikard: Fast mig veterligen så finns det bara en operatör som hittills sagt att de tycker att FRA-lagen är skit. Detta betyder förstås inte att operatören ska bryta mot lagen, men jag ger hellre mina pengar till en operatör som vågar säga att FRA-lagen suger än en som säger ”vi litar på politikerna”. Det sista har min operatör svarat på mailförfrågan och jag vet inte.. jag blev inte sååå lugnad. Trist, för jag är ganska nöjd annars. Att byta leverantör är väl att sätta press på operatören? Självklart tänker jag berätta varför jag byter om så blir fallet. Du kanske har bättre idéer?

 9. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Emma pratar förstånd, Odenberg inte

 10. Pingback: Kommande FRA-händelser « Christian Engström (pp)

 11. Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Medborgardemonstrationer 16 september

 12. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Den sextonde september

 13. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Samåkning mot FRA-lagen

 14. Pingback: Anna Troberg » Likheterna mellan FRA och Särimner är slående

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *