Bara nästan fri

En kvinna har gjort abort vid två tillfällen efter att hon har fått veta att hon väntade flickor. Personalen på sjukhuset tog illa vid sig och nu har debatten om vad som kan kallas ”giltiga skäl” till abort blossat upp. Socialministern funderar på om man rentav ska begränsa möjligheten till att få reda på kön för att komma åt problemet. Det senaste är de norska kvinnorna som naturligtvis kommer hit i horder och gör abort för att de väntar barn som har fel kön, för i Norge har man en inte lika fri abortlagstiftning som vi har i Sverige.

Och det är där skon tydligen klämmer. Vi har fri abort till och med 18 veckan i Sverige och med ultraljud, fostervattensprov och säkert fler metoder kan du ta reda på vad ditt barn har för kön långt innan tiden har gått ut och således göra abort. Det är ju inget konstigt med det och jag tror inte ens att skälet till aborten får ifrågasättas.

Fri abort. Fundera över vad det egentligen betyder.I dagsläget får jag göra abort för att jag inte har någon lust att få barn, om det ”inte passar i mitt fullspäckade liv” och om jag helt enkelt tycker att abort som preventivmetod är bättre än p-piller, spiral eller p-spruta. Det har samhället Sverige bestämt och fram till 18 veckan kan jag ta det här beslutet. I de flesta fall finns det alltså tid att ändra sig både en och två gånger.

Så varför skulle jag inte få göra abort för att barnet har ett kön jag inte vill ha? Vad spelar det för roll? Antingen har vi fri abort och då ska den vara just det, fri, eller så har vi inte fri abort utan man måste be snällt först och då borde rimligen skäl som ”inte lust”, ”passar inte” också nekas och bara såna som blivit gravida trots preventivmedel eller vid våldtäkt få genomföra aborter.

Om man lyssnar på socialministern så finns det tydligen rätt anledningar och fel anledningar till abort, och att välja bort ett barn på grund av kön är fel anledning så då ska man se över möjligheterna till att få reda på könet. Vad som kan räknas som rätt anledning enligt Göran får vi inte veta, men tydligt är att kvinnor har rätt att besluta om sina kroppar så länge de ha rätt skäl.

Jag trodde faktiskt att Sverige hade kommit lite längre än så, men samhället låtsas ju tydligen bara för att när de mer obehagliga sidorna av friheten visar sig, då är man snabb att uscha och fya.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 svar på Bara nästan fri

  1. Nynaeve skriver:

    Det som är lite ironiskt i sammanhanget är att någon har uttalat sig och sagt att ”Idag kan vi inte neka någon att få veta könet på barnet” (om de nu kan avgöra könet på barnet) när det verkar rätt vanligt att barnmorskor gör just det.

  2. Carina skriver:

    Intressanta poänger och du har givetvis helt rätt. Fritt är fritt. Inte ”fritt om du tycker som jag.”

    För mig verkar det helt galet att välja bort ett barn på grund av kön, men att ta bort den fria aborträtten, eller ta bort möjligheten att få reda på könet, kommer ju inte att på något sätt ta hand om problemet. Om en kvinna som, av vilken anledning det nu än kan vara, inte vill ha en flicka och ändå får en sitter där med ett oönskat barn. Är det en bättre lösning då enligt de indignerade?

  3. Danni skriver:

    Jag tycker det finns en liten skillnad trots allt.

    Gör man abort för att det inte passar ens liv just vid det tillfället man blir gravid så gör man det oftast även för barnets skull, man värderar det lika högt vare sig det är en pojke/flicka, man vet bara att det inte fungerar just då.

    Väljer man bort ett barn på grund av kön vettefan om jag tycker att man ska bli förälder någonsin. Kan man gå och längta efter ett barn och sedan ta bort det på grund av kön så tycker jag inte att det står rätt till i ens huvud. Kan man inte älska sitt eget barn på grund av att det har fel kön så ska man inte ha några barn. Så ser jag det. Det är fel på kärleken om man inte kan älska sitt eget barn på grund av en sådan sak.

    Barn är ingen acessoar som man kan byra färg, form och kön på. De är inga dockor. Inser man inte det bör man inte bli gravid alls.

    Jag har sett kvinnor gråta, skrika och lägga all skuld på sig själva. Jag har sett unga tjejer skaka av rädsla för smärtan när man gör medicinsk abort. Jag har hört deras historier, känt deras ångest och jag kan inte förstå hur man kan välja att gå igenom det på grund av barnets kön, om man ändå bestämt sig för att man ska skaffa barn.

    Så jag tycker faktiskt att det finns rätt och fel anledningar. Går man på soc, har fem barn redan och är utbränd så har man en anledning att göra abort. Har man pengar, villa och planerar ett barn så tycker jag inte att det är skäl nog. Faktiskt.

    Sedan finns det alltid undantag. Till exempel kulturella skäl, det kan ju faktiskt vara så att mannen skiljer sig om man får en till flicka, eller förskjuter flickan. Eller som i Indien, att man inte har råd att betala hemgift. Det finns alltid undantag.

    Ja förstår att personalen tog illa vid sig, jag menar, är vi inte utbildade till att rädda liv eller uppnå hälsa? Om man då på en avdelning räddar förtidigt födda barn och på en annan gör sig av med oönskade så blir det ju lite konstigt när man inser att man faktiskt tagit bort barn som var friska och krya endast på grund av könet på dem…

    Jag förstår din poäng men jag kan inte förstå att man frivilligt utsätter sig för aborter. Jag kan inte förstå hur man kan gå och klappa sig på magen och sedan pang boom bli iskall och göra abort. Jag kan förstå att barnmorskor mår dåligt av detta.

  4. Linda skriver:

    Jag håller med Danni, det är frågan om kvinnan som väljer att föda barn efter kön bör ifrågasättas som förälder övht, men jag tycker ändå att debatten är felriktitad, att hon har ”fel” skäl till abort, är en större anledning att låta henne göra det, annars sitter hon med en dotter på armen som hon kke inte kan eller vill fostra och älska.
    Men frågan är, vad är rätt skäl? Om man blir gravid gm våldtäkt?
    Visst, men då kommer det ofelbart leda till att den våldtagna kommer att ifrågasättas. VAr det verkllgen en våldtäkt? Om du blev med barn, måste han ju hållit på ett tag, hade du inte en chans, om du verkligen tänker efter, att mota bort honom? Ville du verkligen inte?

    Jag vill också kommentera Dannis förslag till ”rätt” och ”fel” abort. Jag förstår absolut vad du menar, men vill bara i rättvisans namn påpeka att det kan finnas en miljon skäl till att inte skaffa ban varesig man går på soc eller lever i välmåga. Beslutet kan endast tas av de berörda parterna.

    det är en jättesvår fråga, och eftersom jag verken varit gravid, planerat bli gravid och då följdaktilgen inte heller gjort abort, ska jag absolut inte påstå att jag vet hur jag själv skulle reagera i den situationen, men jag vet att jag själv, och endast jag ska stå för beslutet, och ingen annan.

  5. Drottningen skriver:

    Danni: Jag förstår vad du menar, men alla dina invändingar är rent emotionella och dina känslor kan knappast styra hela abortlagstiftningen lika lite som mina kan det. Och som Linda säger, vad är rätt skäl?

    (jag har medvetet lämnat mina personliga åsikter i frågan utanför utan utgår bara från den lagstiftning vi har idag)

  6. Danni skriver:

    Linda: Jag tog bara det där med fem barn och soc som en kontrast så att säga, jag vet att man kan ha miljoner med skäl. Jag menar bara att planerar man barn så ska man vara beredd att behålla det vare sig det är en flicka eller en pojke, då har man inga skäl enligt mig.

    Sedan är det klart att om dottern kommer bli hatad i familjen sedan så är det bättre med abort för barnets skull, men hur vet man att man inte kan älska en dotter innan man får en? Jag tror att det är i väldigt få fall som det verkligen är så illa.

    Drottningen: Jag vet att det är rent emotionellt, det är därför jag förstår din poäng. Jag är mest upprörd över att det är så vanligt förekommande.

    Rätt skäl enligt mig är allt utom att man väljer bort ett pga av kön (men självklart får det finnas undantag) eller använder abort som preventivmedel.

    Känner man att man inte fixar det eller verkligen inte vill så tycker jag man ska få göra abort, absolut.

    Däremot tycker jag det från sjukvårdens håll borde ges mer information om vad som väntar, hur ont det gör och vad man kan känna samt att aborter ibland går lite fel, missed abortion osv. Sådant är skönt att veta innan. Istället för att man framställer det som något enkelt som man sedan kan glömma dagen efter.

  7. Jenny skriver:

    Jag håller med, tror jag. Om vi ska ha fri abort, att kvinnan själv får bestämma hur och när hon föder barn, så ska vi ha det. Och rent allmänt tycker jag det är bra med en fri abortlagstiftning. Varför ska vi begränsa kvinnors rätt att själva få bestämma över SIN kropp? Ska männen peta med moralpinnar och bestämma över någon annans kropp? Nej. Varke kvinna har sin egen åsikt och en egen, unik kropp. Det är upp till varje enskild kvinna att bestämma.
    Sedan kanske man kan fundera över att inte tillåta utländska medborgare att göra abort i Sverige och/eller ändra till vecka 15 eller så…? Det vet jag inte, det är inte mitt jobb att bestämma sådana saker.
    Personligen skulle det krävas mycket innan jag gjorde abort, men jag vill ändå ha den rätten att få göra abort OM jag vill.

  8. Drottningen skriver:

    Danni: jo, jag anade att det var så du menade, jag vill bara att du skulle förtydliga dig lite för säkerhets skull 😉 Jag har ingen aning om vad man får för info och inte innan abort, men jag kan tänka mig att sjukvården gör sitt bästa för att det ska verka.. jag vet inte, kliniskt och ganska riskfritt. Hur skulle det se ut om sjukvården skrämde bort sina patienter liksom? Å andra sidan gäller det väl vilken ”rutinoperation” som helst, man tänker inte sååå mycket på att man kan dö under narkos t ex.

    Men missed abortion har för mig väldigt lite med framkallad abort att göra.
    http://www.babyornot.se/menupage.php/uid/120#2

  9. Danni skriver:

    Det är klart de gör sitt bästa, men det kan bli bättre. Särskilt när det gäller de unga tjejerna. De förstår liksom inte att det kan göra ont, så det kan bli en rätt skrämmande process.

    När en bekant till mig gjorde abort och det inte kom ut som det skulle sa hon i alla fall att läkaren kallat det för ”missed abortion”, sedan kan det vara läkarens felsägning, mycket möjligt. Det jag menade var i alla fall att rester av graviditeten finns kvar i livmodern, så att man testar positivt efter och måste göra en skrapning för att undvika infektion.

  10. Erik Blatte skriver:

    ”Att förbjuda aborter helt är ett steg bort från ett jämställt och bra samhälle. Kvinnor måsta ha rätten att själva bestämma om de vill föda eller inte. Och alla barn har rätt att födas till ett liv där de blir älskade. Utan fri och legal abort skulle så inte vara fallet. Det skulle födas många oönskade och oälskade barn, med sociala problem som följd.”

    Den tesen är vi alla bekanta med. Men den måste omvärderas. Eller åtminstone måste vi våga ifrågasätta den.

    För tänk om den inte stämmer! Tänk om det finns något logiskt, moraliskt eller praktiskt FEL på det resonemanget!!

    Oönskade barn… säkert minst hälften av de snillen som drivit på mänsklighetens intellektuella och kulturella mognad har varit “oönskade”. Bör man döda någon bara för att den är “oönskad”?? Vad är det för moral egentligen!

    Sedan när fick “fri och legal abort” föräldrar att önska och älska sina barn mer?

    Nej, det stämmer inte.

    Borgar aborträtt för jämställdhet?? Jämställdhet kanske är önskvärt, men abort tillför absolut inget i den frågan, tvärtom. Hur jämställt är det mot en människa att döda henne innan hon ens är född?

    Slutligen tesen: “Kvinnor måsta ha rätten att själva bestämma om de vill föda eller inte.”

    Varför det?

    Sex är en magisk, helig kraft, större än oss människor – inget banalt lördagsnöje! “Rätten över sin kropp” har varje människa, även varje kvinna – till dess att hon ger frånsäger sig denna rätt. Och det gör hon i samma ögonblick hon tillåter en fertil man att tränga in i denna sin kropp. Allt allat är illusion och håller inte i verkligheten.

    Därför kommer vår “jämställdhetstes” att behöva ifrågasättas och rentav omvärderas.

    Nu begränsar vi aborträtten.

    Sedan 1975 har svenska kvinnor aborterat 1 miljon svenskar.

    Detta är ett kollektivt självmord.

    Det kanske inte var en bra ide att ge kvinnorna all makt?

    Vad bör göras?

    För det första:
    Om mannen vill föda barnet skall abort ej beviljas.

    För det andra:
    Begränsa aborträtten till 4 veckan.

    För det tredje:
    Inför 12% extra skatt till barnlösa

  11. Drottningen skriver:

    Erik: Alla graviditeter är således kvinnans ansvar? Bra tänkt, kvinnan blir gravid, alltså är det hennes ansvar eftersom hon låter en man tränga in i henne och då borde hon således skydda sig. Eller kanske ska vi rentav förbjuda sex före ältenskapet för säkerhets skull? Till vem frånsäger sig kvinnan rätten till sin kropp genom att knulla? Vad har mannen för ansvar?

    Hur många män har har mentalt aborterat sina existerande barn sen 1975 genom att vara frånvarande?

    Vad menar du med att kvinnorna har all makt? Tror du kvinnor städar och sköter familj för att de tycker det är kul? De kanske rentav har en städgen?

    För det första: Om mannen vill föda barnet så kan han göra det. Var så god. En graviditet är ungefär den största påfrestning du kan utsätta en frisk kropp för och det är nog bra många kvinnor som gärna hoppar över den biten. Särskilt den biten med att jobba heltid OCh vara höggravid.

    För det andra: Fjärde veckan? Ta och läs på lite. Fjärde veckan har ägget knappt hunnit fästa och dessutom så finns det hur många kvinnor som helst som har längre menscykler än 28 dagar. Ska de få gratis gravtest för att gå säkra eller får man inte knulla alls?

    För det tredje: De som inte kan få barn då? Eller inte har någon att skaffa barn med?

    Och till sist, läs på, kamma dig och.. jag vet inte.. betala 12% extra skatt.Och så kan du väl skaffa dig en egen mailadress när du ändå håller på?

  12. Pingback: drottningsylt » Blog Archive » Gullig kommentar

  13. Joshua_Tree skriver:

    Erik: Bra där! Äntligen någon som står upp mot matriarkatet! Det var självklart en dålig idé att ge kvinnor all makt, eller någon makt alls. Det var när kvinnor fick rösträtt som det började gå utför. Hela idén om att kvinnor ska få arbeta och tjäna egna pengar är givetvis onaturlig. Och köra bil… Puh-lease! En dammsugare är det mest avancerade en kvinna klarar av att köra. Hennes hjärna är inte utvecklad för sånt utan fungerar enbart instinktivt för att klara de uppgifter naturen givit henne: att föra mannens gener vidare och vara behagfull.

    Tack för att du har öppnat mina ögon. Kan jag rösta på dig i EU-valet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.